ДокуКлуб (Docu/Клуб) з прав людини - Рівне Відхилений

Доданий
13.08.2017
Номер
44
Освіта

На зустрічах Рівненського кіноклубу Docudays UA мешканці міста переглядатимуть та обговорюватимуть документальні фільми про права людини разом зі спеціально підготовленим модератором(кою). Docu/Клуб – це платформа, кожен зможе дізнатися про свої права та навчитися їх захищати. Також в рамках проекту ми плануємо навчити не менше 15 модераторів, які зможуть самостійно проводити Docu/Клуби.

Автор проєкту
Марія
Марія Цип'ящук
Бюджет
138 380 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Права людини - це те, що сучасний світ визнає найвищою цінністю та орієнтиром будь-якої правової та політичної діяльності. Кожна людина, яка приходить у цей світ – унікальна та від народження володіє власною людською гідністю і певним набором невід’ємних прав. Держава та міжнародна спільнота зобов’язуються поважати і захищати ці права. Однак люди, які не знають своїх прав – навряд чи зможуть навіть розпізнати їх порушення, не кажучи вже про реальні дії на захист порушених прав чи, - тим більше – попередження таких порушень.
Нещодавнє загальнонаціональне дослідження [http://www.ua.undp.org/content/dam/ukraine/docs/DG/Ombudsman's%20project/HumanRightsUa.pdf] показало, що більшість українців мають неповне та розмите розуміння прав людини, плутають порушення приватних цивільних прав із порушеннями у сфері прав людини, не задумуються над тим, що вимагати захисту прав людини вони можуть саме у держави, а не у перевізника, чи роботодавця, сусіда тощо.
Невміння захистити свої права призводить як до окремих, так і до системних порушень прав людини. Часто такі порушення супроводжуються насильством та посилюють його: порушення права на життя, на свободу від жорстокого поводження, грубі втручання у приватне життя особи, дискримінація та ворожнеча між представниками різних груп населення. І це далеко не вичерпний перелік.
Світові практики свідчать про те, що у спільнотах, мешканці які обізнані із правами людини – загалом вищий рівень усіх сфер життя – від економічної, до культурної. В таких суспільствах особа має значно більший простір та можливості для індивідуального розвитку, втілення власних ідей, зрештою – гідного існування, на яке людина має право від народження.
Усвідомлюючи фундаментальність прав людини, в Україні у 2015 році прийнято Національну стратегію у сфері прав людини [http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/501/2015] з прав людини та План дій з її виконання [http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=248740679]. Завдання, викладені у цих документах значною мірою стосуються і органів місцевого самоврядування, а громада може і повинна сприяти їх виконанню. Таким чином, освіта у сфері прав людини є безперечно одним із пріоритетних напрямків розвитку як нашого міста, так і держави в цілому.

Мета проекту “Доку/Клуб (Docu/Клуб) з прав людини – Рівне” (повна назва проекту “Рівненський Кіноклуб медіа просвіти населення DocudaysUA “Права людини крізь об’єктив”) – полягає в тому, щоб мешканці міста Рівного отримали якісні знання про права людини їх глибинне розуміння, навчилися застосовувати практичні інструменти захисту та реалізації власних прав, а також – змогли передавати ці знання іншим.
Docu /Клуб вже працює в Рівному з 2015 року як волонтерська ініціатива – тож така форма правової просвіти населення апробована та доводить свою ефективність. Сторінка Доку/Клубу у мережі Facebook https://www.facebook.com/DocuclubRivne/ . Більше того, Рівненський кіноклуб входить до всеукраїнської мережі Docu/Клубів [http://docuclub.docudays.org.ua/] Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA [http://docudays.org.ua/].
Підтримка Docu /Клубу в рамках Громадського бюджету дозволить залучити більшу кількість рівнян та експертів до обговорень фільмів, зробити навчання більш системним, а отже - якіснішим.

Реалізація проекту

Досягнення мети проекту передбачає реалізацію кількох завдань, кожне з яких має власну проектну ціль.

І. Організація засідань Docu/Клубу, участь у яких можуть брати усі бажаючі. Ціллю цього завдання є навчання значної кількості рівнян розумінню права людини та їх захисту. У 2018 році засідання Docu/Клуб проходитимуть у 3 “сезони”, кожен з яких послідовно розкриватиме ту чи іншу категорію прав людини. 1-ий сезон – “Весна” – Право на повагу до людської гідності, свобода від катувань, свобода від рабства; 2-ий сезон “Літо” – Права дитини; 3-ій сезон – “Осінь-зима” – Право на повагу до приватного та сімейного життя. Усього таких засідань передбачається 17 (по 5 у першому та другому сезонах, та 7 – у третьому сезоні).
В кожному засіданні братиме участь модератор (тренер) Docu/Клубу, а також частині з них – спеціально запрошені експерти з певного питання, яке буде обговорюватися. Під час засідань, а також між ними – учасники виконуватимуть певні завдання, спрямовані на поглиблення знань у сфері прав людини.

Вимоги до кандидатури модератора (тренера) – спеціальні знання та навики проведення Доку/Клубів, знання у сфері прав людини; бажано – навики управління проектами, менеджмент організації. Підтвердженням зазначених характеристик можуть бути сертифікати або дипломи про проходження відповідного навчання, досвід проведення Доку/Клубів.

Вимоги до кандидатури зовнішніх експертів для зустрічей Доку/Клубів: практичний досвід правового захисту або особистого залучення у сферу конкретного правового питання, яке буде обговорюватися на зустрічі Доку/Клубу. Такий досвід може підтверджуватися фактом роботи, (в тому числі і на волонтерських засадах чи на основі співпраці), у відповідній організації або установі, належністю до певної соціальної групи тощо.

ІІ. Створення волонтерської мережі.
Відбуватиметься впродовж усієї дії проекту. Даний напрямок не потребує фінансових затрат. Волонтери Docu/Клубу допомагатимуть у підготовці та проведенні засідань Docu/Клубу і Школи модераторів, інформуванні населення про заходи проекту, а також у плануванні та розвитку мережі Docu/Клубів міста Рівного.

ІІІ. Проведення Школи модераторів Docu/Клубів
Школа модераторів – це найбільш амбіційна частина проекту. Наразі в місті є лише дві підготовлених модераторки Docu/Клубу. Очевидно, їхніх зусиль недостатньо для того, щоб залучити до системного навчання значну кількість містян. Для того, щоб Docu/Клуб активно діяв і після завершення проекту в різних закладах для різних цільових груп – запланована Школа модераторів. Під час трьох дводенних воркшопів від 15 до 20 учасників навчаться самостійно проводити Docu/Клуби, працювати зі своєю аудиторією засобом документального кіно, вмінню правильно підібрати фільм та побудувати дискусію навколо обраної теми, а головне – передати власні знання з прав людини та спонукати вже своїх учасників до подальшого їх вивчення. Очікується, що модератори будуть відібрані з числа активних співробітників шкіл, професійно-технічних закладів, університетів міста, а також – соціальних установ, бібліотек тощо.
Кожен модератор працюватиме зі своєю аудиторією – відповідно, кількість учасників Docu/Клубу потенційно збільшиться в 15-20 разів.

Для проведення Школи залучатимуться експерти (не менше двох), які вже мають досвід підготовки модераторів Доку/Клубів.

Вимоги до експертів Школи: попередній досвід навчання та підготовки модераторів Доку/Клубів та/або досвід роботи з Доку/Клубом не менше півтора роки. Такий досвід може підтверджуватися відповідними сертифікатами або фото чи іншими матеріалами тренінгів, засідань Доку/Клубів, які свідчать про безпосередню участь кандидатів в проведенні навчання модераторів/кінопоказів.

Перед початком проекту планується інформаційна кампанія спрямована на інформування мешканців міста про концепцію Docu/Клубу, його завдання та формат, заплановані під час 2018 року заходи та інші можливості, які пропонує проект.

Таким чином, реалізація комплексу завдань проекту сприятиме тому, що в місті збільшиться кількість соціально активних мешканців, обізнаних з правами людини та механізмами їх захисту, що – у свою чергу – поліпшить соціальний та правовий клімат у нашому місті.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Запропонований проект є комплексним, адже передбачає не лише просвіту у сфері прав людини для широких верств населення, але й навчання тих, хто відчуває у собі змогу та потребу ділитися набутими знаннями. Тож Docu/Клуб має кілька груп бенефіціарів:

1. В першу чергу, унікальність Docu/Клубу полягає у тому, що його засідання відкриті та доступні абсолютно усім категоріям мешканців, які можуть самостійно або із супроводом дістатися до місця його проведення. Фільми та методики їх обговорення підібрані таким чином, що вони будуть зрозумілі як підліткам, так і іншим людям різних вікових категорій.
2. Проект дасть можливість реалізувати власні амбіції для активних мешканців, які долучаться до волонтерської мережі діяльності Docu/Клубу. Волонтери зможуть вдосконалити власні навики ефективної організації та комунікації, вміння популяризувати заходи, покращити свою медіа-грамотність та дізнатися про більше можливостей для особистого зростання.
3. По-третє, потенційні випускники Школи модераторів Docu/Клубу – це ті, хто регулярно комунікує з різними аудиторіями або має бажання ділитися знаннями: освітяни, співробітники різноманітних закладів соціального спрямування, бібліотек, навчальних інститутів та центрів , громадські активісти тощо. Школа дасть можливість учасникам засвоїти інноваційні освітні методики із використанням документального кіно та конкретизувати знання про права людини.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

1. Під час проведення засідань Docu/Клубу близько 200 учасників отримають якісні знання та розуміння таких аспектів Прав людини як: право на повагу до людської гідності, сподоби від катувань, інших видів жорстокого поводження, свободи від рабства; прав дитини; різних аспектів права на повагу до приватного та сімейного життя, а також конкретні практичні механізми захисту цих прав;

2. Сформована мережа волонтерів – активних мешканців міста, які володітимуть навиками “soft skills” із організації та проведення заходів, засобів ефективної комунікації, просування та популяризації подій в медіа.

3. Підготовлено 15-20 модераторів Docu/Клубу, які матимуть можливість в подальшому самостійно навчати мешканців правам людини за допомогою документального кіно.