"Оновимо бібліотеку - збережемо центр культури і просвіти" Реалізований

Доданий
07.10.2016
Номер
443
Комунальне господарство

Бібліотека надає безкоштовний доступ до інформації і сприяє просвіті. Це єдина бібліотека мікрорайону. Вона розташована в центрі мікрорайону в окремо розташованому 2-х поверховому приміщенні, яке збудоване в 1937 р.
Силами працівників бібліотека є центром культурного життя мікрорайону.
Бібліотека постійно обслуговує 1500 дорослих читачів та понад 600 дітей.

Автор проєкту
Василь
Василь Бляшин
Бюджет
249 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Залізнична, 6, Рівне

Опис

Опис проекту

Мета проекту – забезпечення умов для безпечної і належної роботи єдиної в цьому мікрорайоні міста безкоштовної та доступної для всіх публічної бібліотеки.
Проблема, на вирішення якої він спрямований:
Залишковий принцип фінансування культури, особливо бібліотек, призвів до занепаду бібліотечної галузі країни та спричинив незадовільний стан в тому числі і приміщення цієї бібліотеки з грибком на стінах та давнім інтер’єром і дерев'яними вкрай неенергоефективими вікнами.
Проект спрямований на вирішення таких існуючих проблем:
- Несприятливі умови для читачів, в тому числі дітей;
- Грибок на стінах читальної зали, приміщень та книгосховищ;
- Недотримання нормального температурного режиму в приміщеннях в осінньо-зимовий період;
- Неможливість доступу в приміщення людей з обмеженими фізичними можливостями (відсутність пандусів);
- Руйнування вхідної групи приміщення;
- Незабезпечення безпеки зберігання книг та майна через відсутність належних дверей і замків та гратів;
- Несприятливі умови роботи для працівників.
Запропоновані рішення:
Заміна всіх вікон дерев'яних та інколи навіть без скла - на нові з сучасними енергохарактеристиками з влаштуванням відкосів та водовідливів та підвіконників та гратів на 1-му поверсі.
Заміна старих дерев'яних вхідних дверей на нові енергоефективні металеві.
Влаштування пандусу біля входу в будівлю та вимощення .
Влаштування козирьків-навісів над вхідними дверима.

Пояснення щодо того, чому саме це завдання повинно бути реалізоване і яким чином його реалізація вплине на подальше життя мешканців:
Приміщення бібліотеки збудоване в 1937 році. Раніше це був будинок полського директора школи села Басів Кут. В 1040 році він виїхав в Польщу і деякий час там розміщувалися військові, а потім установи культури та згодом бібліотека.
Відомості про капітальний ремонт відсутні.
Частковий ремонт було проведено в 2012 році шляхом ремонту декількох приміщень 2 поверху та ремонту даху.
В 2016 році було замінено котел системи опалення, що забезпечило економію газу майже вдвічі.
Заміна вікон та дверей дасть змогу вирішити наявні сьогодні проблеми пов’язані з жахливим та таким, що не відповідає сучасним будівельним та іншим вимогам до приміщення та створить умови для подальшого розвитку бібліотеки і створення передумов для перетворення її на першу в місті
URBAN-БІБЛІОТЕКУ і трансформації її із звичного книгосховища у новітню інформаційну установу та забезпечення вільного, безперешкодного (в тому числі і для маломобільних груп населення) безоплатного доступу до інформації, знань та культурного надбання всіх жителів мікрорайону, в тому числі найбідніших, запобіганню інформаційній нерівності та соціальному виключенню. Розташування поруч в мікрорайоні школи і церков, зручне транспортне розташування дозволить реалізувати задумані цілі.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Результатами проекту зможуть скористатися понад 2100 існуючих читачів бібліотеки, а також всі мешканці мікрорайону Басів Кут та Дворець, а також жителі всього міста, так як бібліотека стане місцем де можна отримати знання та інформацію в комфортних умовах і без ризику для життя чи здоров'я.
Реалізація проекту дозволить повноцінно стати бібліотеці центром громадського та культурного життя мікрорайону міста.
Особливо важливим є реалізація цього проекту для найбільш соціально незахищених громадян і забезпечення і для них вільних та рівних умов доступу до інформації та знань.
Цільовою аудиторією проекту є малозабезпечені особи, люди з обмеженими фізичними можливостями, люди старшого віку, одинокі, молодь та діти, воїнів АТО, для яких першочергово необхідно створювати належні умови інформаційно-освітнього забезпечення, проведення дозвілля.
Проект відповідає стратегічним цілям міста щодо забезпечення сталого розвитку, доступу до інформації, підвищенню рівня знань суспільства та його консолідації, розвитку інтересу до читання та громадської активності.
Однією з складових проекту є будівництво замість існуючих сьогодні сходів вхідної групи з пандусом для забезпечення можливості доступу до бібліотеки людей з особливими потребами.

Інформація щодо очікуваних результатів у разі реалізації проекту

В результаті реалізації проекту буде забезпечено:
- Безпечні для здоров'я та сприятливі для роботи умови для всіх читачів бібліотеки та працівників.
- Забезпечено умови для подальшого розвитку бібліотеки відповідно до сучасних вимог до бібліотек (концепція URBAN-БІБЛІОТЕКИ) та їх ролі в суспільстві.
- Забезпечено можливість доступу до приміщення людей з обмеженими можливостями.
- Підвищено рівень безпеки зберігання майна бібліотеки.
- Зменшаться витрати на опалення приміщення.

Фотографії