Турбота про людей поважного віку Брав участь

Доданий
25.05.2021
Номер
33
Соціальний захист

Облаштування території для відпочинку (виготовлення та встановлення трьох дерев"яних альтанок) в літній період на території Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Рівного для громадян, які отримують соціальні послуги.

Автор проєкту
Віталій
Віталій Петрук
Бюджет
206 525 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Дубенська вулиця, Рівне

Опис

Опис проєкту

Сьогодні, і серед звичайних людей, і серед фахівців є досить поширеною думка про те, що в літньому віці люди страждають від браку спілкування, а обумовлено це, з одного боку, скороченням соціальних зв’язків, а з другого – зростанням потреби у спілкуванні, оскільки в старості у людей з’являється багато вільного часу. Після виходу на пенсію коло спілкування дійсно звужується. Починаючи з 55 років, більшість людей помітно частіше говорять про наявність вільного часу, причому відсоток таких відповідей збільшується разом з віком. На дефіцит спілкування люди старшого покоління скаржаться частіше, ніж представники інших вікових груп, але відмінності між ними не настільки значні, як можна було б очікувати. Дефіцит спілкування найбільш гостро відчувається у віці 55-59 років. Можливо це пов’язано з тим, що в цей період дорослі діти йдуть із сім’ї, а також саме в цьому віці жінки виходять на пенсію, для яких, як правило, спілкування на роботі складає помітну частину повсякденного життя. Трохи гостріше проблема дефіциту спілкування стоїть у людей старше 70 років, до того ж про це говорять переважно жінки – адже вони в ці роки досить часто залишаються без чоловіків (лише у 17% жінок даного віку є чоловік, а серед чоловіків старше 70 років дружина є у кожного другого). Відмітимо, що більша частина людей старше 60 років воліє спілкуватися з людьми свого віку, а представники вікової групи від 55 до 60 років найбільше цінують різноманітність у спілкуванні.
Метою проекту є облаштування місця відпочинку на території Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Рівного стане вагомим кроком до повернення наших містян поважного віку в соціум. Це місце відпочинку стане своєрідним затишним куточком для спілкування, участі в клубах за інтересами, які працюють в установі. Постійний контроль за станом здоров’я медичними сестрами Територіального центру дозволить нашим громадянам поважного віку без перешкод проводити відпочинок протягом усього дня. Свіже повітря, лікувальні чаї, цікаве дозвілля і просто людське спілкування в комплексі з послугами соціальної адаптації значно покращуватиме здоров’я та емоційний стан наших містян.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Рівного, що утворений в 1994 році, свою діяльність здійснює відповідно до законодавства України у сфері надання соціальних послуг громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть їх самостійно подолати.
В установі функціонують три відділення соціальної допомоги вдома, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, відділення денного перебування.
Протягом першого кварталу 2021 року у відділеннях установи надано 42278 соціальних послуг для 2484 громадян.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Покращення якості життя та збільшення очікуваної тривалості активного довголіття громадян похилого віку.
Реалізація даного проекту на першому етапі передбачає підготовку території установи до монтажу трьох альтанок. Перший етап буде виконано власними силами працівників установи на початку квітня 2022 року.
На другому етапі передбачено придбання трьох альтанок, дев'яти м'яких вікон, трьох столів та дев'яти лавок.
Термін виконання усіх робіт - до 1 травня 2022 року. Для реалізації даного проекту по кошторису проведене коригування.
З травня по вересень 2022 року планується надати соціальні послуги (соціальна адаптація, заняття клубів за інтересами, факультетів Університету ІІІ віку, проведення заходів тощо) на території установи як для 2500 громадян похилого віку, які отримують соціальні послуги у відділеннях установи, так і для містян, які виявлять бажання для їх отримання.

Співавтор проєкту

-

Фотографії

Експертна оцінка