"Кнопка "тривога" - в біді допомога" Брав участь

Доданий
31.05.2021
Номер
117
Інше

Прилади звукової та візуальної сигналізації буде встановлено в паркових зонах м. Рівного. Зважаючи на досвід інших обласних центрів (Дніпро, Київ, Львів, Одеса), після встановлення таких “острівців безпеки” рівень вуличної злочинності значно впав, а розкриття злочинів зросло на 10-15 %.

Автор проєкту
Олександр
Олександр Подвишенний
Бюджет
1 000 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проєкту

Метою проєкту є створення безпечного та комфортного громадського простору для рівнян та гостей міста. Ключовий пріоритет — боротьба з вуличною злочинністю (поширення наркотиків — “закладки”, дрібне хуліганство, грабежі, фізичне насилля тощо). У м. Рівне протягом останніх років було скоєно серію зґвалтувань, жертвами яких стали жінки від підліткового до літнього віку. Згідно з інформацією ГУНП в Рівненській області та Рівненської місцевої прокуратури, лише у 2020 році до місцевих судів було скеровано 12 обвинувальних актів за ст. 152 ККУ (зґвалтування), з яких 2 в м. Рівному.

Відповідно до Стратегії розвитку м. Рівного під назвою “Рівне 2040. Стратегія розвитку” (2020), визначеної Управлінням з питань стратегічного розвитку та інвестицій, одним зі ключових стратегічних напрямків розвитку є підвищення якості публічних сервісів міста, зокрема “розвиток та вдосконалення системи “Безпечне місто” (с. 113). Встановлення запропонованих нами комплексів й утворення ефективної мережі комунікації між спеціальними службами (ДСНС, поліція, муніцпипальна варта і так далі) допоможе проводити профілактику злочинів, швидко та дієво на них реагувати, а головне — зробити життєдіяльність людини в міському просторі комфортною та економічно сприятливою.

Ми пропонуємо утворити в Рівному комплексну систему відеоспостереження, яка складатиметься з 10 приладів звукової та візуальної сигналізації (кнопок екстреного виклику поліції або муніципальної варти з відео- та фотофіксацією адресанта). Під час підготовки проєкту ми звернулися до досвіду м. Києва, м. Ірпеня, м. Львова та м. Одеси і так далі. До прикладу, у м. Київ з початку 2021 року тривожними кнопками скористалося 869 чоловік. Викликів поліції — 27, викликів чергових КП “Муніципальна охорона” — 12, швидкої допомоги — 5. Викликів щодо благоустрою, освітлення — 7. Інші виклики — гра дітей чи хибні. Завдяки такій програмі в Києві у 2020 році розкрили 1500 правопорушень.

Ютуб-ролик з функціонуванням проєкту “Безпечне місто в Одесі”: https://www.youtube.com/watch?v=_9kryddq-e4

https://www.youtube.com/watch?v=Rn9lozsfEjA

Ютуб-ролик з функціонуванням проєкту “Безпечне місто у Львові”: https://www.youtube.com/watch?v=rNojd4d8Hrs

Комплекс з функцією онлайн-інформування «Острівок безпеки» - 1 комплект повинен складатися з «Острівка безпеки», який облаштований станцією тривожної сигналізації у вигляді конструкції з тривожною кнопкою, системою світлової, звукової та відеосигналізації

До складу Комплексу з функцією онлайн-інформування входить:
1. Конструкція з тривожною кнопкою – 1 шт.
2. Камера поворотна – 1 шт.
3. Карта пам’яті – 2 шт.

Реалізація цього проєкту допоможе підвищити ефективність запобігання подібним кримінальним злочинам у малолюдних місцях (парках, скверах, околицях міста), а також адміністративним правопорушенням, свідками яких ми стаємо щодня у громадських місцях.

До утворення комунальної системи моніторингу за громадським порядком система комплексів може діяти на базі Моніторингового центру ГУНП в Рівненській області тощо.

Місце реалізації завдання (адреса, назва житлового масиву / мікрорайону, установи / закладу, кадастровий номер земельної ділянки, якщо відомо, тощо):
Проєкт буде реалізовано не території Рівненської об’єднаної територіальної громади (парк Хімік, парк Лебединка, парк Просвіти, парк Басів Кут, парк на Грабнику, парк у Квасилові).

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Результатами проєкту зможуть користуватися мешканці Рівненської ОТГ та туристи.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Очікуємо, що після встановлення вищезазначених комплексів якісно покращиться комунікація між спецслужбами, громадянами та органами місцевого самоврядування.

Також очікуємо зниження вуличної злочинності на 10-15 % у місцях встановлення системи.

Співавтор проєкту

Борисович Дарія Максимівна

Фотографії

Експертна оцінка