Створення екостежки довжиною 1 км вздовж лівого берега Басівкутського водосховища Брав участь

Доданий
29.05.2020
Номер
90
Комунальне господарство

Даний проєкт передбачає влаштування екостежки вздовж берегової лінії Басівкутського водосховища від вул. Біляшівського до Басівкутського городища. Дана стежка буде використовуватися жителями нашого міста для прогулянок та активного відпочинку вздовж водосховища (піші, велопрогулянки тощо). Також проєктом передбачається встановлення дерев'яних лав вздовж стежки, її маркування.

Автор проєкту
Юрій
Юрій Ойцюсь
Бюджет
950 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проєкту

Мета проєкту - створення рекреаційної зеленої зони вздовж Басівкутського водосховища шляхом прокладання екодоріжки з відсіву довжиною 850 м та шириною 1,5 м.
Початок доріжки - вул. Біляшівського, кінець - вул. Марусі Чурай поряд з Басівкутським городищем.
У нашому місті стрімко будуються нові будинки та з'являються нові райони. Досить часто, трапляється так, що поряд з новими будинками не знаходиться місця для відпочинку та рекреації, а жителів позбавляють чистого повітря, тіні й тиші. Разом з тим помітно зростає кількість транспорту в місті, що теж негативно позначається на екології та стані повітря. У результаті рівняни обмежені у можливості проводити спекотні періоди доби поза місцем роботи та квартир. Окрім цього, зростання кількості та тривалості періодів спеки вестиме до відповідного збільшення попиту на зелені зони міста.
Загальновідомо, що наявність у місті рекреаційних зон підвищує якість життя. Тому вже сьогодні особливу увагу необхідно звертати на збереження наявних та створення нових зелених зон у нашому місті, їх використання для відпочинку та рекреації.
Важливо зазначити, що дана екостежка буде закінчуватися біля пам'ятки археології національного значення Басівкутського городища та Парку історичної реконструкції "Городище "Оствиця", які є цікавими туристичними атракціями нашого міста та місцями, які варто відвідати.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

1. Діти з батьками.
Отримають цікавий мальовничий маршрут вихідного дня, який можна з легкістю подолати пішки або велосипедом. Цікавинками маршруту стане Басівкутське городище, яке має прадавню історію та з якого відкриваються гарні краєвиди, а також Парк історичної реконструкції "Городище "Оствиця".

2. Молодь.
Молодь буде активно використовувати даний маршрут для прогулянок та активного відпочинку на свіжому повітрі.

3. Люди середнього та старшого віку.
Будуть використовувати дану локацію з метою відпочинку та прогулянок, адже не виїжджаючи за межі міста, можна отримати гарний відпочинок на свіжому повітрі з видовищними краєвидами.

4. Жителі Басового Кута.
Отримають для щоденного користування нову пішовелосипедну доріжку з твердим покриттям для щоденного пересування вздовж водосховища.

5. Гості нашого міста.
Зможуть прогулятися гарним маршрутом з приємними краєвидами, відвідати пам'ятку археології національного значення Басівкутське городище та Парк історичної реконструкції "Городище "Оствиця".

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Короткострокові результати:
1. Прокладено екостежку вздовж лівого берега водосховища довжиною 1 км, яка веде до Басівкутського городища та Парку історичної реконструкції "Городище "Оствиця".
2. Встановлено 5 антивандальних дерев'яних лав з суцільних колод.
3. Встановлено інформаційні щити та вказівники.

Довгострокові результати:
проєкт, стане частиною більш масштабного проєкту "Зелена стежка Рівного", який передбачає створення рекреаційної зеленої зони навколо центрального водного об'єкта міста - Басівкутського водосховища та р. Устя для проведення спортивних занять, активного відпочинку, просто прогулянок та розвитку комунікацій між жителями міста Рівне.

Співавтор проєкту

Котляров Дмитро Анатолійович

Фотографії

Експертна оцінка