Створення Центру національно-патріотичного виховання молоді Брав участь

Доданий
29.05.2020
Номер
88
Безпека та громадський порядок

Створити Центр національно-патріотичного виховання молоді на базі Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, де б комплексно запроваджувати таке виховання в різних напрямках, в тому числі і військово-патріотичне виховання, де б всі старшокласники( 9-11 класи) з усіх 36 шкіл міста Рівного могли отримувати практичні навички і поглиблювати знання, змогли навчатися всі бажаючі.

Автор проєкту
Бюджет
1 000 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Соборна, 269, Рівне

Опис

Опис проєкту

Метою проекту є забезпечення національної безпеки України шляхом посилення національно-патріотичного виховання (НПВ) перш за все молоді в створеному центрі . Військово-патріотичне виховання є невід”ємною складовою НПВ і якісно реалізовуватиметься з максимальною можливістю отримання практичних навичок.
Базовим завданням ВПВ є формування української національної оборонної свідомості, мотивації та готовності захищати державну незалежність і територіальну цілісність України.
Створення таких центрів на базі міжшкільних навчально-виробничих комбінатів регламентовано новою Стратегією національно-патріотичного виховання ( УКАЗ Президента України від 18 травня 2019 року №286/2019 а також рішенням Колегії МОН України від 26.03.2015 протокол №5/5-2. Вже починаючи з 2019 року на їх базі можуть створюватися такі центри, а от з вересня 2022 року перехідний період має бути завершено і комбінати мають припинити свою діяльність.

Відповідно до Стратегії вводиться поняття «Оборонна свідомість» - тобто осмислений прояв людиною само ідентифікації на основі національних цінностей, розуміння філософії національної державності, спадковості боротьби за державну незалежність і територіальну цілісність України, української мови, громадянської позиції для всіх громадян.
Саме тому в новій стратегії наголошено, що здійснюється розвиток національної свідомості на основі суспільно-державних цінностей: самобутність, воля, соборність і гідність.
Для проведення навчань і занять плануємо залучити ветеранів російсько-української війни, що мають мотивацію і величезний досвід, який можуть передати молоді.

Завдання проекту :
1. Ремонт приміщення міжшкільного комбінату за адресою м. Рівне, вул. Соборна 269
2. Закупівля обладнання для центру
3. Облаштування території для відпрацювання практичних навичок( сценарії) – смуга перешкод, парашутний майданчик тощо.
4. Розробка графіку відвідування центру учнівською молоддю ( разом з міським департаментом освіти і науки)
5. Розробка тренінгів і вишколів для всіх бажаючих громадян – жителів міста Рівне.
6. Проведення вишколів і узагальнення навчальної інформації.


Актуальність:
Створення таких центрів національно-патріотичного виховання відповідає всім прийнятим стратегіям і Наказам, що підвищить мотивацію, знання і навички у навчаємих.
Залучить ветеранів російсько-української війни до викладання, що можна розглядати як елементи соціальної адаптації в громадянському суспільстві.

Центр має складатися :

1. Кабінет вогневої підготовки – 1;
2. Кабінет тактичної підготовки -1;
3. Кабінет військової топографії – 1;.
4. Кабінет основ цивільного захисту – 2;
5. Кабінет міжнародного гуманітарного права - 1;
5. Кабінет домедичної допомоги і тактичної медицини – 6;
6. Кабінет загальновійськової підготовки – 2; (призначений для проведення занять за розділами «Основи національної безпеки України» «Статути ЗСУ» та «Збройні Сили України на захисті Вітчизни»).
Кабінети повинні відповідати вимогам Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів (затверджено наказом МОН України від 20.07.2004 р. № 601).
7. Клас для підготовки учителів предмету «Захист Вітчизни».
8. Кімната для зберігання зброї - обладнується для зберігання навчальної зброї, пневматичних, малокаліберних гвинтівок і боєприпасів до них, навчальної техніки і військово-технічного майна.
10. Стрілецький тир - це спеціально обладнане приміщення для стрільби з пневматичної і малокаліберної гвинтів¬ки.
11. Стройовий майданчик для проведення:
- занять зі стройової підготовки;
- заходів з військово-патріотичного виховання учнів, урочистих заходів.
Стройовий майданчик розміром 8 х 16 м призначений для відпрацювання стройових прийомів учнями. Лінії, нанесені по периметру майданчика з інтервалом 800 мм, призначені для відпрацювання руху стройовим кроком. Кола, нанесені по периметру майданчика, - для відпрацювання стройового положення та поворотів на місці. Великі ква¬драти - для відпрацювання поворотів під час руху. Усі лінії на плацу наносяться білою фарбою. Крім того, на майданчику виділяється смуга для проходження навчальних підрозділів урочистим маршем.
12. Спортивна зала (майданчик) для відпрацювання тем з прикладної фізичної підготовки
13. Місце для метання ручних гранат для відпрацювання першої та другої навчальних вправ з метання ручних гранат.
14. Навчально-тренувальний комплекс - це обмежена ділянка місцевості з розгорнутими навчальними місцями для практичних занять і тренувань з основ військової справи. Ділянка вибирається в біля навчального закладу, її розміри визначаються шляхом моделювання. Наприклад, для занять з тактичної підготовки ділянка поділяється на смуги, в межах яких доведеться діяти навчальному підрозділу за навчальним завданням.
15. Виносне навчальне обладнання - це навчальні стрілецькі прилади, що дозволяють викладачеві навчати стрільбі та виявляти помилки, що допускаються учнями. Вони звичайно включаються в комплект командирських ящиків (КЯ-56, КЯ-58, КЯ-73, КЯ-83). Окрім цих комплектів та іншого навчального обладнання, що поставляється, потребують виготовлення:
- комплекти мішеней для підготовчих вправ стрільб;
- комплект мішеней, тактичних знаків і позначок для тактико-стройових, тактичних занять і військової тактичної гри.
16. Єдина смуга перешкод - для подолання горизонтальних i вертикальних перешкод iндивiдуально і в складi пiдроздiлу, метання гранат на влучність.

Єдина смуга перешкод
1 - лiнiя початку смуги; 2 - дiлянка швидкiсного бiгу довжиною 20 м; 3 - рiв шириною угорi 2, 2.5 i 3 м, глибиною 1м; 4 - лабiринт довжиною 6 м, шириною - 2 м, висотою 1.1 м (кiлькiсть проходiв - 10, ширина проходу - 0.5 м); 5 - паркан висотою - 2 м, товщиною 0.25 м, з похилою дошкою довжиною 3.2 м, шириною 0.25 - 0.3 м; 6 - зруйнований мiст висотою 2 м, що складається з трьох вiдрiзкiв (прямокутних балок 0.2 х 0.2 м): перший довжиною 2 м, другий - 3.8 м зі згином у 135 градусів (довжина вiд початку до згину - 1 м), третій - 3.8 м зі згином 135 градусів (довжина вiд початку до згину 2.8 м), розриви мiж вiдрiзками балок 1 м на початку другого i третього вiдрiзкiв балок i в кiнцi перешкоди - вертикальнi драбини з трьома ступенями; 7 - зруйнована драбина шириною 2м (висота схiдцiв 0.8; 1.2; 1.5 i 1.8 м, вiдстань мiж ними 1.2 м, бiля високого схiдця - нахилена драбина довжиною 2.3 м з чотирма схiдцями); 8 - стiнка висотою 1.1 м, шириною 2.6 м i товщиною 0.4 м з двома проломами (нижнiй розмiром 1х0.4 м розташований на рiвнi землi, верхнiй розмiром 0.5х0.6 м на висотi 0.35м вiд землi з прилягаючою до неї площиною 1х2.6 м; 9 - колодязь i хiд сполучення (глибина колодязя 1.5 м, площа перетину вгорi 1х1 м; у заднiй стiнцi колодязя щiлина розмiром 1х0.5м, що сполучає колодязь з перекритим ходом сполучення глибиною 1.5 м, довжиною 8 м з одним згином; вiдстань вiд колодязя до траншеї по прямiй - 6 м); 10 - траншея глибиною 1.5 м; 11 - бiгова дорiжка шириною 2 м.


В рамках данного проекту необхідно:
1. Провести ремонт приміщення для центру – 200 кв.м.( замінити вікон, штукатурка, шпаклівка, фарбування стін і стелі, підлога, опалення, освітлення тощо.
2. Закупити обладнання для центру.
3. Облаштування смуги перешкод, тирів тощо.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Це вся учнівська молодь міста Рівне ( 9-12 класи) з 36 шкіл міста а також всі бажаючі отримати знання і навички в обороні України жителі міста Рівне

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

- Перш за все завдяки впровадженню цього проекту посилиться національне-патріотичне виховання , зокрема і військово-патріотичне і не тільки серед молоді, але і всіх бажаючих.
- Зміцниться матеріальна база центру, що дозволить максимально ефективно проводити навчання і тренінги.
- Персонал пройде навчання відповідно стандартів NATO і ERC.
Фінансова сталість – робота обладання буде забезпечена за рахунок коштів Департамента освіти міста Рівне в штатному режимі.
Інституційна сталість – Все закуплене обладнання буде взяте на баланс Департамента освіти міста Рівне і буде доступне в часи роботи для всієї учнівської молоді.

Співавтор проєкту

Семенюк Алла Віталіївна

Фотографії

Експертна оцінка