Облаштування інсультного центру на базі ЦМЛ реабілітаційним обладнанням Реалізований

Доданий
29.05.2020
Номер
79
Охорона здоров'я

Проект спрямований на створення умов для ранньої реабілітації в інсультному центрі на базі Рівненської Центральної міської лікарні для 100% пацієнтів з інсультом, мешканців Рівного, що є невід’ємною складовою лікування згідно сучасних міжнародних стандартів.

Автор проєкту
Бюджет
999 850 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Миколи Карнаухова (Мірющенка), 25А, Рівне

Опис

Опис проєкту

Метою проекту є створення умов для отримання сучасної реабілітації пацієнтів з інсультом, мешканців Рівного, на базі інсультного центру ЦМЛ. Згідно Європейської стратегії пацієнти з інсультом мають лікуватись в інсультних центрах з певним рівнем доступного обладнання і навченою мультидисциплінарною командою лікарів.

Навіть в умовах оптимального інсультного відділення, де є можливість проведення тромболітичної терапії, лише менше ніж у третини пацієнтів вдається досягти відновлення функції, що були втрачені внаслідок інсульту. Завданням реабілітації є можливість дати людям з обмеженими можливостями досягти і підтримувати на оптимальному рівні фізичні, інтелектуальні, психологічні та соціальні фукції.

Ключовою характеристикою найбільш ефективної організації надання стаціонарної допомоги при інсульті є реабілітація, яка здійснюється мультидисциплінарною командою:
1. Лікар-фахівець з інсульту
2. Штат медичних сестер
3. Фізичні терапевти
4. Ерготерапевти
5. Логопеди.

Правильна організація процесу реабілітації може бути не менш важливою, ніж доза терапії.


Завданнями цього проекту є :

1. Оснанащення Інсультного Центру реабілітаційним обладнанням
2. Оснащення приладами і засобами для догляду за пацієнтами.
3. Проведення ремонту в реабілітаційних палатах
4. Проведення навчання мільтидисциплінарної команди лікарів, середнього і молодшого медичного персоналу основам реабілітації.

Актуальність:

Інсульт загрожує кожному.
В УКРАЇНІ спостерігається просто епідемія інсульту!
Кожен третій після 25 років, має шанс за життя захворіти на інсульт. І ця статистика з кожним роком збільшується ( при тому що в Європі це кожен шостий)
З усіх захворівших – 40% помирає, 40% - стає інвалідами, що не можуть обслуговувати себе самостійно, а значить створюють значний фінансовий і соціальний тягар на суспільство і родину. І лише 20% повертаються до звичного життя.


Інсульт залишається однією з провідних причин смерті та функціональної неспроможності і в Європі.
За прогнозами, кількість людей літнього віку до 2050 року збільшиться на 35%.


Важливою складовою сучасного лікування є рання реабілітація. І від того, як успішно вона буде надана і як пацієнт буде відгукуватися на неї, тим прогноз на відновлення є вищим! Чим пізніше почати проводити реабілітацію – тим шанси відновитися повністю зменшуються.
Відповідно рекомендацій ESO 2008, NFS SM 2010 для ВСІХ ПАЦІЄНТІВ з інсультом рекомендована госпіталізація в інсультний блок для отримання ЯКІСНОЇ допомоги, включно з мультидисциплінарною реабілітацією. Рекомендований якомога більш ранній початок реабілітації, як тільки буде досягнута стабільність основних життєво-важливих функцій. Має бути розроблений всебічний індивідуальний реабілітаційний план.

Пацієнт після інсульту має отримувати мінімум 1 годину роботи з КОЖНИМ фахівцем мультидисциплінарної команди, мінімум 5 разів на тиждень.
Ерготерапевт це спеціаліст, який допомагає людям досягти максимального рівня функціонування і незалежності у всіх аспектах життя незважаючи на наслідки інсульту. Знову навчитися приймати їжу, одягатися, вмиватися, користуватися туалетом, переміщуватися в ліжку, читати, ходити. Таких занять має бути не менше 45 хвилин на день, щоденно.
Логопед відновлює можливість розмовляти і ковтання.
Фізичний терапевт відновлює рухову активність людини.

Даний проект відповідає стратегії розвитку міста Рівне
2.1.3. Створення умов для здорового способу життя

1. Оснанащення Інсультного Центру реабілітаційним обладнанням
- 4х опорні палки – 2 шт
- Одноопорні палки – палки – 2 шт
- Ходунки безколісні з 2 палками – 2 шт
- Фітболи – 3 шт
- Палиці реабілітаційні різних розмірів – 3 набора
- Степ-платформа – 3 шт
- Бруси універсальні для навчання ходити – 1 шт
- Тренувальні модулі для верхніх і нижніх кінцівок – 3 шт
- Візок пасивний – 2 шт
- Бобат-столи – 2 шт
- Подушки для позиціонування кінцівок – 12 комплектів
- Вертикалізатор – 1 шт

2. Оснащення приладами і засобами для догляду за пацієнтами:

- Функціональні ліжка -6 шт
- Мобільний підйомник – 2 шт
- Дошка для переміщення і пересаджування – 2 шт
- Протипролежневі матраси – 12 шт
- Матраси на ліжка – 12 шт
- Приліжкові тумби з висувним столиком – 12 шт
- Умивальник широкий плаский – 4 шт
- Приліжковий туалет на колесиках – 3 шт
- Шафа для зберігання реабілітаційного інвентарю-1 шт
- Принтер – 1 шт
- Кондиціонер – 1 шт
- Дошки для інформації на ліжка– 12 шт
- Стілець для ванни – 1 шт
- відсмоктувач медичний - 1 шт
- дзеркало логопедичне з підсвіткою - 1 шт
- ігрові набори для дрібної моторики - 12 шт

3. Проведення ремонту в реабілітаційних палатах - 30 кв.м. ( перегородка для розділення зон тренувань, освітлення локальне, - 90 000 грн
4. Проведення навчання мільтидисциплінарної команди лікарів, середнього і молодшого медичного персоналу основам реабілітації. – Курси ерготерапевта, афазіолога( логопеда), фізичного терапевта – 13 чоловік по 1000 грн – 13 000 грн

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Це всі жителі міста Рівного, що будуть доставлені в ЦМЛ з інсультом ( а таких це відділення приймає біля 1000 в рік). Також це родичи цих пацієнтів( що збільшує кількість зацікавлених в 4 рази в середньому), так як ефективна реабілітація буде починатися якомога раніше і буде загальнодоступна для пацієнтів ( реабілітація в приватних реабілітаційних центрах є дорогою і як правило починається, як пацієнт вже виписується з лікарні на 3-4 тиждень хвороби)

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Перш за все завдяки впровадженню цього проекту пацієнти з інсультом ( біля 1000 пацієнтів щороку) зможуть отримувати ранню реабілітацію в повному об’ємі використовуючи всі сучасні методики, що є в світі. Це збільшить кількість пацієнтів, що зможуть відновитися повністю або частково і зменшить фінансовий і соціальний тягар на їх родини, так як реабілітація в приватних закладах вартує дорого.
Персонал пройде навчання і оволодіє такими методиками і буде обладнання за допомогою якого можна їх реалізовувати.
Фінансова сталість – робота обладання буде забезпечена за рахунок коштів ЦМЛ в штатному режимі, а лікарня буде відповідати вимогам НСЗУ по укомплектуванню реабілітаційної допомоги.
Інституційна сталість – Все закуплене обладнання буде взяте на баланс ЦМЛ і буде доступне цілодобово для всіх пацієнтів інсультного центру. Власником матеріальних продуктів залишаеться громада Рівного.

Співавтор проєкту

Шмигач Марина Ярославівна

Фотографії

Експертна оцінка

Фотографії реалізованого проєкту