Реконструкція спортивного майданчика ЗДО №40. Брав участь

Доданий
31.05.2019
Номер
89
Освіта

Провести реконструкцію спортивного майданчика ЗДО №40 згідно сучасних стандартів з метою створення умов для занять фізкультурою та спортом дітей дошкільного віку, їх батьків та дітей з особливими потребами; створити зону комфорту та здоров’я, де можна активізувати свою рухову діяльність, удосконалити фізичні якості, зміцнити та реабілітувати здоров’я, пропагувати здоровий спосіб життя.

Автор проєкту
Олена
Олена Прокопчук
Бюджет
248 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Вербова, 6, Рівне

Опис

Опис проекту

Мета: Провести реконструкцію спортивного майданчика закладу дошкільної освіти (ясел-садка) компенсую чого типу (санаторного) №40 Рівненської міської ради м. Рівного по вулиці Вербовій, 6 згідно сучасних стандартів. Облаштувати бігову доріжку, велотрек, тренажерний куточок, зону для спортивних ігор, встановити сучасне спортивне обладнання, відвести коригуючу та релаксаційну зони. Облаштувати фан-зону для вболівальників. Надати вільний доступ у вихідні та святкові дні батькам з дітьми дошкільного віку та дітям з особливими потребами, школярам початкової школи, які мешкають на вулицях: Вербовій, Соборній, Плужника, Олени Теліги, приватного сектору, що прилягає до території ЗДО №40, у визначені години.
Проблема: виховання гармонійно розвинутого, здорового громадянина України є основним завданням освітньої галузі України. Для успішної реалізації цього завдання необхідно створити та забезпечити продуктивну спортивну інфраструктуру. Однак, в місті Рівне не вистачає сучасних спортивних майданчиків для дітей дошкільного віку, направлених на реалізацію завдань різносторонніх фізкультурних напрямків. Прибудинкові ігрові майданчики не завжди задовольняють спортивні потреби малюків і не відповідають віковим особливостям дітей дошкільного віку та дітей з особливими потребами, різним станом здоров’я. Такі майданчики часто обмежуються декількома простими спорудами та мають невелику площу. При встановленні обладнання не враховуються можливості дітей з особливими потребами та іншими видами захворювань: органів дихання, сколіозу, плоскостопості, серцево-судинної системи з метою забезпечення активної профілактичної роботи щодо виникнення цих захворювань та формування здорової особистості.
Заклад дошкільної освіти №40 готовий у вихідні та святкові дні надавати свою спортивну територію для дітей з особливими потребами та батькам з дітьми дошкільного віку, незалежно ходять вони в ЗДО чи ні, які мешкають на прилеглих вулицях до території ЗДО за умови реконструкції спортивного майданчика.
Спортивний майданчик дошкільного закладу не відповідає сучасним вимогам формування навиків здорового способу життя дітей дошкільного віку. Облаштований застарілим обладнанням, яке не може створювати високу мотивацію у громади до занять фізкультурою і спортом та забезпечувати відповідний рівень фізичних якостей дітей дошкільного віку. Також не врахований принцип спеціалізації обладнання для дітей з особливими потребами та іншими захворюваннями. У підборі спортивного обладнання не враховано одну із основних функцій - забезпечення профілактичної та корекційної роботи щодо зміцнення та реабілітації здоров’я дітей з особливими потребами, дітей з іншими захворюваннями.
Нерівне ґрунтове покриття та відсутність м’якого штучного покриття конкретно біля кожного спортивного об’єкта може призвести до травмування малюків та створює небезпеку цим для дітей з особливими потребами.
Рішення: Провести реконструкцію спортивного майданчика закладу дошкільної освіти (ясел-садка) компенсую чого типу (санаторного) №40 Рівненської міської ради згідно сучасних стандартів. Облаштувати бігову доріжку, велотрек, тренажерний куточок, зону для спортивних ігор, встановити сучасне спортивне обладнання, відвести коригуючу та релаксаційну зони. Облаштувати фан-зону для вболівальників.
Вплив на громаду: Реалізація проекту дасть змогу дітям дошкільного віку та малятам з особливими потребами разом з батьками, що проживають на прилеглій території до ЗДО, активно займатися спортом та фізкультурою, удосконалювати свої фізичні якості, зміцнювати та реабілітувати своє здоров’я, отримувати вільний доступ до занять активною руховою діяльністю, більше перебувати на свіжому повітрі, вести здоровий спосіб життя, організовувати цікаве дозвілля.
Район, у якому розташований ЗДО №40 (вул. Вербова та прилеглі вулиці - Соборна, Плужника, Олени Теліги, приватний сектор), густонаселений, однак для вільного доступу фізкультурою практично відсутні спортивні майданчики. Нові об’єкти спортивної інфраструктури для дітей дошкільного віку створюються дуже повільно. Спортивний майданчик є не тільки об’єктом для розвитку фізкультури та спорту, а й місцем активного спілкування батьків про проблеми фізичного, морального, патріотичного, екологічного виховання, дбайливого ставлення до свого здоров’я, виховання здорових дітей , як майбутніх громадян України, соціалізації дітей з особливими потребами. Після реконструкції спортивного майданчика буде надано вільний доступ для батьків з дітьми дошкільного віку, молодших школярів у визначені години ( з 10.00 до 12.00, з 16.00 до 18.00) та впродовж цілого дня до 20.00 год. у вихідні та святкові.
Сучасне обладнання створить високу мотивацію у дітей та їх батьків щодо занять фізкультурою та спортом, діти під наглядом дорослих матимуть змогу активно займатися спортом, удосконалювати свої фізичні якості, зміцнювати та реабілітувати здоров’я. Спілкуючись з ровесниками з різними фізичними та психічними можливостями, вчитимуться розуміти та підтримувати тих дітей, які потребують підтримки.
Відповідність стратегічним пріоритетам: Підтримка і розвиток інфраструктури міста, спортивної інфраструктури закладів освіти та її доступність для громадян міста, надання рівних можливостей для задоволення спортивних інтересів дітям з особливими потребами та реабілітації здоров’я дітей, які мають інші захворювання, зокрема органів дихання, серцево-судинної системи, сколіозу та плоскостопості. Покращення комфортності та безпечності перебування дорослих та дітей на території спортивного майданчика, сприяння формуванню здорового способу життя дітей та дорослих, фізичної культури, міцного здоров’я, як одного із основних показників гармонійно розвинутої особистості. Підвищиться громадянська відповідальність членів суспільства за формування власного здоров’я, за спільне майно, як активних членів суспільства.
Проект, є актуальною та вагомою складовою бюджетних та цільових програм міста Рівне, які виконує управління освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Користуватися реконструйованим спортивним майданчиком зможуть щоденно вихованці закладу дошкільної освіти №40 та діти 2-6 –ти років, які не охоплені дошкільною освітою, але мешкають на прилеглій до ЗДО території, та їх батьки, молодші школярі та діти з особливими потребами щоденно з 10.00 до 12.00, з 16.00 до 18.00, у вихідні та святкові дні впродовж світового дня з 10.00 до 20.00 год..
Покращиться комфорт користувачів спортивним майданчиком, підвищиться безпека перебування дітей на території майданчику, що дасть змогу цілеспрямовано займатись фізкультурою та спортом дітям та їх батькам, іншим членам громади, що проживають біля ЗДО.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

Реалізація проекту значно покращить якість спортивної інфраструктури вулиці Вербової та прилеглих до неї вулиць, дасть змогу якісно та безпечно організувати заняття фізкультурою та спортом дітей дошкільного віку, в тому числі і дітей з особливими потребами, значно покращить здоров’я дітей з неспецифічними захворюваннями органів дихання, серцево-судинної системи, дозволить зміцнити опорно-руховий апарат малят.
Реалізація проекту дасть змогу навчати здорових дітей доброзичливо та чуйно ставитись до ровесників з особливими потребами, допоможе активній соціалізації дітей з різним станом здоров’я , забезпечить формування навиків здорового способу життя підростаючого покоління, виховання гармонійно розвинутого мешканця Рівного, здорового майбутнього громадянина України.
Спортивний майданчик дасть змогу активізувати рухову діяльність, зняти статичну напругу і просто змістовно провести час. Реалізація проекту дозволить ефективно розвивати масовий спорт, пропагувати активний відпочинок та здоровий спосіб життя. Дасть змогу формувати дбайливе ставлення до власного здоров’я, підвищить мотивацію до занять фізкультурою та спортом, як одного з основних факторів формування здорової особистості, від якої залежить не тільки економічне, але й духовне зростання України. «В здоровому тілі – здоровий дух, а значить - здорова нація!» - ця теза є основною концептуальною засадою реалізації проекту.
Реалізація проекту дасть змогу економити дорогоцінний час батьків, не потрібно відвозити дитину за декілька кілометрів, щоб активно занятись спортом та фізичною культурою, тому, рівень життя громади батьків стане більш якісним та комфортним.

Фотографії

Експертна оцінка