Якісний догляд за зеленими насадженнями в Рівному: облік та інтерактивна мапа. Брав участь

Доданий
15.08.2017
Номер
86
Комунальне господарство

Облік зелених насаджень міста – це першочерговий крок до якісного управління у питанні озеленення міста та якісного догляду за зеленими насадженнями. У Рівному такий облік наразі не ведеться. Цим проектом пропонується провести облік зелених насаджень міста у відповідності до вимог законодавства та європейського досвіду. На основі даних обліку створити інтерактивну мапу зелених насаджень міста.

Автор проєкту
Сергій
Сергій Галагуз
Бюджет
1 200 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

У процесі діяльності громадської ініціативи з озеленення міста «Сад історій в Рівному», виявлено, що в місті не ведеться облік зелених насаджень, хоча є відповідна вимога у чинному законодавстві.

Що дає облік зелених насаджень мешканцям міста?

! Єдиний шлях дізнатися про стан зелених насаджень міста (кількість, види, вік, хвороби та ушкодження тощо);

! Впорядковані дані про зелені насадження можна аналізувати, наприклад, аби визначити пріоритети розвитку озеленення, як от:
- побачити, в якому районі старі дерева і поступово їх встигнути замінити,
- які мікрорайони міста мають критично низький відсоток озеленення і відповідно менш комфортні умови для проживання людей, щоб відреагувати на потребу;
- де зелені насадження найбільш уражені хворобами та шкідниками і відповідно вчасно вжити заходів захисту,
- визначити план заходів з адаптації міста до змін клімату та ін.

! Раціональне використання муніципальних коштів на утримання зеленого господарства;

! Визначені балансоутримувачі усіх зелених насаджень, що дозволить посилити контроль за виконанням їхніх обов’язків;

! На основі достовірних даних можна розробити якісну програму розвитку зелених насаджень міста тощо.

Згідно Закону України «Про благоустрій населених пунктів» в рамках охорони та утримання зелених насаджень у містах має вестися облік зелених насаджень та складатися їх реєстр.

Згідно Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України облік проводиться з метою:
- одержання достовірних даних щодо кількісних і якісних характеристик зелених насаджень на територіях населених пунктів;
- визначення відповідності діяльності власників озеленених територій установленому функціональному призначенню території;
- створення інформаційної бази для організації раціонального використання озеленених територій;
- посилення відповідальності за збереження насаджень підприємствами, організаціями і установами;
- використання даних обліку для розроблення органами місцевого самоврядування програм, заходів розвитку зелених зон населених пунктів;
- розроблення заходів щодо реконструкції об'єктів благоустрою зеленого господарства.

Важливе значення щодо обліку об'єктів зеленого господарства має ведення реєстру зелених насаджень, що являє собою узагальнення даних про типи, видовий склад, вік, якість та кількість зелених насаджень на території населеного пункту.

Облік зелених насаджень має проводитися на основі матеріалів інвентаризації зелених насаджень відповідно до Інструкції з технічної інвентаризації зелених насаджень у містах та селищах міського типу України. За матеріалами інвентаризації має складатися паспорт об'єкта благоустрою (території підприємств, установ, організацій, інших земельних ділянок, на яких розташовані зелені насадження), затвердженої форми.

Відповідальними за проведення інвентаризації зелених насаджень, в межах повноважень, визначених законодавством, є органи місцевого самоврядування, балансоутримувачі, власники чи користувачі земельних ділянок, підприємства, організації, установи, на території яких розташовані зелені насадження.

Цим проектом пропонується:

1. Обрати виконавця робіт з інвентаризації зелених насаджень в Рівному на конкурсних засадах із залученням громадськості. Це має бути команда фахівців з досвідом проведення подібних робіт. Особливо вітається застосування виконавцем у своїй роботі сучасних методів та інноваційних технологій.

2. Провести інвентаризацію зелених насаджень міста у період з квітня по жовтень згідно чинного законодавства, в тому числі:
- пронумерувати дерева та визначити їх GPS координати,
- визначити загальну площу, зайняту об'єктами зеленого господарства,
- визначити кількість дерев і чагарників за видами насаджень, породами, віком, діаметром на висоті 1,3 м стовбурів дерев та їх якісного стану,
- визначити вартість об'єктів благоустрою загалом і його окремих ділянок,
- у комплексі з інвентаризацією визначити, якими шкідниками та хворобами вражені зелені насадження,
- визначити балансоутримувачів зелених насаджень,
- у результаті проведення інвентаризації на кожний об'єкт зеленого господарства скласти паспорт об'єкта благоустрою зеленого господарства.

3. На основі отриманих даних розробити для зеленого господарства міста інтегровану систему захисту, що міститиме рекомендовані заходи для боротьби з шкідниками та хворобами зелених насаджень. Наприклад, для боротьби з омелою білою.
4. На основі зібраних даних створити інтерактивну мапу, яка нестиме функцію візуалізації та представлення акумульованої інформації для загалу. Інтерактивну мапу розробити на базі вільного програмного забезпечення QGIS - геоінформаційної системи, що дозволить на основі зібраних даних вести всебічну обробку та аналіз даних по озелененню міста, підготувати різного роду тематичні мапи з пошуковими фільтрами.
5. Провести серію тренінгів для працівників комунальних служб та інших зацікавлених з метою підвищення кваліфікації у темі догляду за зеленими насадженнями в місті за європейськими стандартами.
6. Налагодити подальшу роботу з ведення обліку зелених насаджень в місті, в тому числі актуалізації даних.

Співавторами проекту "Якісний догляд за зеленими насадженнями в Рівному: облік та інтерактивна мапа" є:
1. Мулявка Інна Олегівна;
2. Майборода Оксана Валеріївна;
3. Сидорук Марія Ігорівна;
4. Власюк Вікторія Миколаївна;
5. Галагуз Сергій Володимирович.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Результатами проекту зможуть користуватися:
- спеціалісти, які займаються доглядом за зеленими насадженнями в місті, матимуть достовірну інформацію про стан зелених насаджень і відповідно зможуть більш якісно за ними доглядати та покращити управління у сфері зеленого господарства;

- депутати та чиновники для прийняття більш ефективних рішень щодо розвитку озеленення в місті;

- усі мешканці міста:
а) матимуть можливість контролювати, наскільки раціонально витрачаються муніципальні ресурси, що виділені на розвиток та утримання озеленення;
б) зможуть долучитися і допомогти упорядкувати дані про дерева на інтерактивній мапі та доглядати за зеленими насадженнями міста, наприклад, ставати «опікунами» дерев;
в) матимуть доступ до відкритих даних про стан зелених насаджень;

- наші діти як майбутні покоління отримають у спадок екологічно безпечне довкілля та комфортний для проживання у місті клімат.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

У разі реалізації проекту матимемо наступні результати:

1. Актуальні достовірні дані про стан зелених насаджень в місті та належним чином у відповідності до законодавства впорядкована документація.
2. Візуалізація на основі даних у вигляді інтерактивної мапи дозволятиме аналізувати стан і прогнозувати сценарії розвитку озеленення в місті.
3. Розроблена система інтегрованого захисту зелених насаджень міста.
4. Більш кваліфіковані працівники комунальних підприємств щодо догляду за зеленими насадженнями міста.
5. На основі матеріалів обліку у подальшому можна буде розробити якісну програму розвитку та збереження зелених зон міста.
6. Кошти міського бюджету на утримання і розвиток зелених насаджень будуть використовуватися раціональніше та за пріоритетними напрямками.

Фотографії