Відновлення парку на Грабнику (біля ПДМ): 2 етап Реалізований

Доданий
15.08.2017
Номер
85
Комунальне господарство

Завдяки громадському бюджету триває процес відновлення парку на Грабнику, до якого долучилась активна громада міста та влада. Безпечність, зручність та доступність – це першочергові умови для розвитку цієї зеленої зони. У рамках цього проекту пропонується виконати заходи для забезпечення зазначених умов.

Автор проєкту
Зураб
Зураб Кантарія
Бюджет
1 250 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Князя Володимира, 10, Рівне

Опис

Опис проекту

Парк на Грабнику біля Рівненського палацу дітей та молоді (ПДМ) – це зелена зона у центрі міста зі столітньою історією загальною площею 2,8 га. Восени 2016 року рівняни підтримали два проекти громадського бюджету, метою яких є відновлення парку (Парк на Грабнику: створення кращих умов для відпочинку та дозвілля рівнян та Облаштування спортивного майданчика в парку біля Рівненського палацу дітей та молоді ). Завдяки цьому у бюджеті міста на 2017 рік закладено суму близько 1 млн. гривень на реалізацію цих проектів (облаштування спортивного та дитячого майданчиків, встановлення лавочок та смітників тощо).

Ніякого плану щодо розвитку цієї території у міської влади не було, допоки не були підтримані громадські проекти. Тому було запропоновано розробити концепцію парку та почати її втілення в рамках реалізації проектів бюджету участі. Ініціювавши ряд публічних зустрічей з представниками влади, зацікавлені сторони домовились про співпрацю у досягнені спільної цілі – відновлення парку.

Для координації дій та інформування про процес відновлення парку громадськими активістами створена група у Фейсбуці: Стратегія відновлення парку біля ПДМ на Грабику. Проведено опитування рівнян і представлено дослідження на основі отриманих даних: https://drive.google.com/file/d/0BxtvnZ3OqFQIT2hjeUtPaGc0OWM/view

8-9 липня за ініціативи громадських активістів та у партнерстві з Рівненським міським палацом дітей та молоді (ПДМ) було проведено воркшоп «Парк біля ПДМ: курс на відновлення», головною задачею якого було проаналізувати існуючу ситуацію та розробити концептуальні ідеї розвитку парку. В основу концепцій автори заклали принципи безбар’єрності, безпеки, доступності, природності та зручності. Наразі триває процес розробки стратегії розвитку парку на Грабнику.

Щоб не зупинятися на досягнутому, пропонуємо в рамках громадського бюджету 2018 року підтримати та профінансувати такі заходи:
- Освітлення парку – необхідно першочергово встановити освітлення в місцях розміщення спортивного та дитячого майданчиків та доріжках транзитного руху;
- Замостити доріжки (протоптані стежки) та розпочати заміну існуючого мощення в межах паркової зони;
- Забезпечити доступність усіх проходів до парку, облаштувавши пандуси;
- Провести роботи з водовідведення та дренажу.

Виконання саме цих заходів дозволить зробити парк більш безпечним, доступним і зручним та підготуватися до подальших робіт з його відновлення.

Співавторами проекту "Відновлення парку на Грабнику (біля ПДМ): 2 етап" є:
1. Майборода Оксана Валеріївна;
2. Клименко Тетяна Миколаївна;
3. Кантарія Зураб Леванович;
4. Шевчук Ольга Володимирівна.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Відновлений парк на Грабнику стане цікавим місцем для відпочинку усіх рівнян. Особливо мешканцям мікрорайону та відвідувачам навчальних закладів, що знаходяться біля парку.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

У разі реалізації цього проекту та подальших заходів уже за декілька років буде повністю відновлено рекреаційний потенціал парку. Цей проект є логічним продовженням розпочатого процесу відновлення парку. Таким чином, у результаті проекту:
- рівняни отримають освітлений та більш безпечний парк з покращеною доступністю;
- у парку з’являться більш зручні облаштовані для транзиту та прогулянок доріжки;
- будуть виконані роботи з водовідведення та дренажу тощо.

Фотографії