Створення цифрового додатку, що дає можливість рівнянам самостійно макетувати електронні книги Реалізований

Доданий
14.08.2017
Номер
70
Культура

Проект передбачає: створення цифрового функціоналу, який допоможе рівнянам за необхідності створити електронну книгу онлайн (макетування обкладинки, робота з текстовим редактором) і завантажити готовий файл книги на свій пристрій, щоб поширити його серед цільової аудиторії; проведення у Рівному Форуму електронної книги, щоб презентувати новий сервіс і навчити бажаючих працювати з ним.

Автор проєкту
КАТЕРИНА
КАТЕРИНА ГЛАДУНОВА
Бюджет
82 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Рівне

Опис

Опис проекту

Мета проекту: створення електронного ресурсу, який дозволить творчим та креативним рівнянам – науковцям, письменникам, краєзнавцям, авторам прикладної літератури та іншим мешканцям міста, які відчувають потребу поділитися зі світом своїми знаннями та досвідом, самостійно і швидко створювати електронні книги.
Це дозволить їм у максимально ефективно просувати наукові, художні та прикладні праці, швидко і в якісному форматі ознайомлювати цільову аудиторію (широке коло читачів, студентів, учнів, колег тощо) з результатами своєї праці.
Мрія проекту: багато людей мріє про те, щоб написати книгу про своє життя, досвід, розпочати діалог із людством про важливі речі… Зазвичай, однією з перепон, що заважає автору реалізувати себе як повноцінного літератора, є довгий і вартісний шлях створення власної книги.
Ми прагнемо, щоб у кожної творчої людини з’явилася можливість створити свою книжку легко і максимально дешево, тут і зараз! Так, за задумом проекту це буде не паперова, а електронна книга. Однак і вона надихає автора на нові творчі та життєві здобутки.
Проблема. На даний час є досить багато можливостей просувати свій електронний контент через мережу Інтернет, але кожна з цих можливостей має свої недоліки і перепони для авторів:
1.Постити свої тексти у Facebook. Це зараз роблять всі. Проте великі тексти спільнота цієї соціальної мережі не читає, та й контент у стрічці доступний до прочитання не більше години, а потім – губиться серед нових дописів.
2.Замовити виготовлення макету у видавництві. Так, видавництво видасть якісний продукт, але, це буде дорого і, головне, видавництво намагається «розкрутити» автора на публікацію паперової книги, інакше жодного інтересу робити макет у видавництва немає.
3.Електронне макетування книги вимагає додаткових знань і вмінь.
4.У цифровому просторі Рівного досі відсутня можливість, якої сьогодні потребує спільнота місцевих талановитих письменників, науковців і практиків. Поки що у них немає доступної технології, за допомогою якої можна самостійно і швидко зробити з готової наукової, художньої чи прикладної праці якісне електронне видання. Під терміном «якісне електронне видання» мається на увазі створення файлу електронної книги, який відповідає вимогам сучасності, та який автор зможе поширювати серед своїх читачів, студентів й іншої цільової аудиторії через мережу Інтернет і цифрові носії.
5.Важливо зауважити, що такої унікальної можливості – самостійного макетування – сьогодні не надають жодні цифрові платформи в Україні. Ті, що надають, зазвичай іноземні та співпрацюють переважно з юридичними особами (видавництвами). А ті, що співпрацюють з українськими письменниками індивідуально – це в основному ресурси, які діють на території країни-агресора – Російської Федерації.
Тобто перед українськими науковцями і письменниками, які сьогодні готові самостійно створювати і поширювати власні книги, постає стіна перешкод.
Що потрібно зробити? Необхідно розробити спеціальний програмний модуль, який буде розміщений на одному з рівненських порталів. Цей модуль являтиме собою своєрідний конструктор, що складається з наступних компонентів:
1. Інструмент верстки обкладинки та бази типових макетів.
2. Інструмент вибору параметрів форматування тексту;
3. Інструмент завантаження файлів;
4. Інструмент конвертування файлу;
5. Інструмент публікації файлу.
Як цим користуватися? Автор тексту заходить на портал і створює свій кабінет. Завантажує текст, вибирає шаблони обкладинки та тексту, вибирає один з популярних електронних форматів – і створює макет. Це все безкоштовно.
Безумовно, представників творчої спільноти Рівного (науковців, письменників та інших мешканців міста, зацікавлених у створенні своїх електронних праць) потрібно навчити користуватися новим онлайн-сервісом. З цією метою пропонуємо провести Форум електронної книги у Рівному у 2018 році.
Додаткова вигода. Якщо врахувати, що в Україні таких сервісів немає, ця технологія сприятиме значному трафіку користувачів з інших регіонів України. Це дозволить місту отримати важливий інструмент цифрового і культурного просування Рівного.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Результатами проекту зможуть користуватися мешканці міста Рівного, у яких є потреба швидко та якісно зробити електронну книгу (наукові посібники, художні книги – проза, поезія, краєзнавча література, прикладна література тощо).
Самостійно зробити макети своїх творів, наукових і краєзнавчих праць тощо на цифровому ресурсі онлайн зможуть рівненські письменники, науковці, краєзнавці, а також викладачі вищих навчальних закладів, вчителі загальноосвітніх шкіл. Також ресурс зможуть використовувати представники інших спеціальностей (наприклад, журналісти, редактори, маркетологи та рекламні менеджери, інженери тощо), яким потрібно оформити інформаційні файли прикладного спрямування в електронну книгу.
Кожна творча людина, яка мріє стати письменником чи літератором, зможе скористатися цією програмою.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

У разі реалізації проекту очікую, що буде досягнуто наступних результатів:
1. Створений безкоштовний електронний сервіс для самостійного макетування електронних книг.
2. Рівне отримує додаткове позиціювання для свого бренду – місто, де найлегше можна створити власну книгу.
3. Через три місяці після створення сервісу ним користується не менше 100 осіб щомісяця.
4. Кількість переходів на цифрові ресурси Рівного збільшилася на 1 000 кліків на місяць.
5. Проведено Форум електронної книги, участь у якому взяли 50 представників рівненської спільноти авторів (науковці, письменники, зацікавлені проектом рівняни). Під час форуму проведено майстер-клас – навчання відвідувачів Форуму користуватися новим цифровим сервісом.
6. У кожній школі та у вищих навчальних закладах учні й студенти можуть використовувати новий функціонал для макетування файлів власних електронних книг.
7. Після створення електронних книг кожен автор за бажанням може поповнити електронні каталоги бібліотек Рівного своїми творами.