“Кіношкола у Рівному (другий сезон)”. Брав участь

Доданий
31.07.2017
Номер
5
Культура

Теоретичні та практичні майстер-класи у різних жанрах кінематографу, які допоможуть талановитій молоді і творчим особистостям міста отримати ази кіноосвіти та закріпити знання набуті у першому сезоні проекту "Кіношкола у Рівному", реалізувати у майбутньому себе та свої задуми, які стосуватимуться рідного міста та країни і працюватимуть на їх розвиток та процвітання.

Автор проєкту
Бюджет
126 850 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

1. Постановка проблеми.
В ході проведення протягом останніх років у місті Рівне різноманітних заходів, пов’язаних зі світом кіно, було встановлено, що у місті існує певний осередок молодих людей, які бажають себе проявити та реалізувати у сфері кінематографу. Саме вони брали активну участь у Всеукраїнському фестивалі молодого аматорського кіно «DWERY» (м. Рівне, 2011-2013), кінофестивалі “Відкрита ніч” (2015-2016 р.р.), низці кінофестивалів та кіноконкурсів в інших містах України та за кордоном. Молодь з нашого міста та із-за його меж із великим захопленням і бажанням відвідувала у місті Рівне покази фільмів та майстер-класи від українських кінорежисерів Дмитра Сухолиткого-Собчука (грудень 2013 - http://rivnepost.rv.ua/lenta_msgshow.php?id=48361), Ахтема Сайтаблаєва (травень 2014 - http://www.rivne1.tv/Info/?id=35287), сестер Артеменко (червень 2014 — http://charivne.info/news/Rivnyan-navchat-stvoryuvati-vlasni-filmi), а також 1-й Рівненський міжнародний кінофестиваль “Місто Мрії”, 1-й сезон проекту КІНОШКОЛА У РІВНОМУ, які відбулися завдяки фінасуванню управління культури та туризму Рівненського міськвиконкому. Фахівці, більшість з яких мають великий кінематографічний досвід, ділились з рівнянами своїми здобутками,напрацюваннями та секретами кіновиробництва. Майстер-класи відвідали більше 300 чоловік, а по завершенню занять слухачі зняли декілька короткометражок.
З ініціативи та безпосередньої участі рівненської кіноспільноти у Рівному відбуваються й багато інших заходів, які стосуються сфери кіно. Серед них, звісно, і зйомки різноманітних фільмів, які досить часто молоді люди у Рівному намагаються самостійно знімати, від короткометражок і навіть до серіалів. Дехто робить це навіть не маючи бюджету, дехто знаходить якесь фінансування. Але донести їх до глядача та продемонструвати свої доробки на великих екранах, а значить закріпитися у професії кінематографіста їм не вдається. Причин цьому багато і одна з них це відсутність азів кіноосвіти. Тому заповнити, так звану, кадрову прогалину, яка теж з різних на те причин, виникла в українському кіно та продовжити розпочате у 2016 році допоможе творчим рівнянам проект “Кіношкола у Рівному” (другий сезон).
2. Мета та завдання проекту.
Мета: Допомогти усім бажаючим з допомогою фахівців, які мають реальний досвід у кіновиробництві реалізувати свої здібності у різних кінонапрямках та закласти початок процесу формування нового покоління місцевих спеціалістів в сфері кінематографу. Враховуючи актуальність теми розвитку національного кіно, без сумніву можна сказати, що у результаті реалізації поставленої мети виграє в першу чергу місто Рівне (до якого намагатимуться потрапити, як кіношники, в першу чергу практики, так і нові слухачі з глядачами), на яке звернуть увагу усі українці, які прагнуть розвиватися та вся Україна, яка повинна завжди перемагати на всіх фронтах, у тому числі й в культурно-мистецькій галузі.
Завдання проекту: а) Надати усім слухачам, які вирішать долучитися, реальну змогу доторкнутися зсередини до процесу створення кіно, про який їм на основі своїх робіт та наявного творчого досвіду розкажуть та покажуть діючі фахівці української кіногалузі.
б) Підготувати “свіжу кров” для українського кінематографу, яка буде мислити нестандартно, оригінально і по-новому. Саме проект «Кіношкола у Рівному» покликаний стати певним містком між здобуттям фахових знань у сфері кіно, наступним створенням нових стрічок та покращенням непростої ситуації кіноосвіти, яка існує в Україні і зумовлена тим, що підготовка спеціалістів даної галузі здійснюється лише в столиці або за кордоном. А тому не всі українці, в першу чергу мешканці Рівного на сьогодні мають змогу отримати відповідну підготовку і виучку в цьому напрямку. Саме такий проект повинен стати у часи інформаційної війни однією з нових цеглин у величезній будівлі під назвою український кінематограф, завдання перед яким сьогодні стоять на досить високому рівні відповідальності перед усім суспільством.
Проект «Кіношкола у Рівному (другий сезон) повністю відповідає стратегічним пріоритетам та цілям розвитку міста, адже виховує думаючих та творчих людей, які ставлять перед собою завдання власної реалізації та просування у світі свого міста в культурній, інформаційній та мистецькій сферах та привернення до нього уваги, збільшення партнерів і союзників на всіх напрямках, адже кіномистецтво здатне не тільки робити людей кращими, а й об'єднувати їх.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Насамперед це рівняни. Перший сезон показав, що участь у проекті взяли представники різної вікової аудиторії. Враховуючи попередній досвід проведення заходів, вказаних вище, можна з впевненістю сказати, що серед більшості слухачів у другому сезоні також буде молодь від 15 до 40, учні, студенти, працівники телерадіокомпаній, театральних та інших мистецьких студій та ті, що працюють в інших структурах та сферах або ж перебувають у пошуках творчої самореалізації. Також, без сумніву, будуть присутні інші вікові, галузеві та соціальні групи, як це і було у дебютному сезоні.
Подібні проекти не так часто провадяться і в самій Україні, а якщо ж і відбуваються, то участь коштує кругленьку суму, окрім того жителям Рівного, якщо вони захочуть їх відвідати потрібно ще й витрачатися на проїзд та проживання. У Рівному усі заняття були і будуть безкоштовними, тому серед слухачів очікуватимуться окрім рівнян й жителі сусідніх областей. У 2017 році приїжджали на майстер-класи мешканці Волинської, Житомирської, Івано-Франківської області та навіть студенти, які навчаються у Польщі.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

Короткострокові:
- За результатами проведення кожного сезону кіношколи створення випускниками короткометражних фільмів (у 1-му сезоні виконано).
- Зацікавлення учасників кіношколи до подальшого вдосконалення та розвитку в напрямку кіновиробництва (у 1-му сезоні виконано, що підтверджує об'єднання багатьох учасників у творчі групи, а також у неформальну групу під назвою Рівненський КіноПростір https://www.facebook.com/groups/2340424316183485/);
- Створення та напрацювання у ході функціонування школи слухачами певних фрагментів-доробків різних спеціалізацій, які в перспективі будуть доповнюватися і можуть стати частиною окремих кінопроектів (у 1-му сезоні виконано);
- Покази, читка та обговорення з глядачами та слухачами робіт випускників кіношколи (у 1-му сезоні виконано);
- Забезпечення інформаційного середовища для обміну знаннями, досвідом, контактами (у 1-му сезоні виконано);
- Підвищення рівня обізнаності в питаннях, що стосуються різних напрямків діяльності кінопродакшну (кіностудії), який (яка) у перспективі буде створений (а) у Рівному із залученням кращих слухачів кіношколи (у 1-му сезоні виконано).

Довгострокові:
- Опираючись на проведені етапи проекту, залучати різні джерела фінансування, окрім бюджетних коштів, для подальшого повноцінного постійного фінансування проекту;
- Підняття загального культурного рівня мешканців міста;
- Залучення щонайбільшого числа фахових викладачів, у тому числі й із-за кордону.
- Створення та покази випускниками кіношколи робіт на фестивалях, у кіноклубах, кінотеатрах та телеканалах області України та за кордоном (частково виконано після 1-го сезону).
- Підготовка кадрового потенціалу для майбутніх кінопродакшнів та національних студій;
- Популяризація українського кіно та залучення до його творення молодих людей, готових реалізувати свої таланти, творчі ідеї та задуми;
- Розбудова у регіоні інфраструктури, необхідної для забезпечення повноцінного доступу до процесу виробництва конкурентної кінопродукції;
- Встановлення і зміцнення контактів між регіонами та їх співпраця в галузі кіновиробництва;
- Самоокупність проекту;
- Перетворення Рівного на один з центрів кіноосвіти та кіновиробництва в Україні. Створення у Рівному кінокластеру;
- Отримання динамічного співробітництва між кіношколою, органами місцевого самоврядування та підприємцями й бізнесменами Рівненщини, України та інших країн.
Те, що у Рівному у даний час існує певний сплеск кіновиробництва зрозуміло усім. Ось один із прикладів, який підтверджує це. Якщо у 1-му Рівненському міжнародному кінофестивалі “Місто Мрії” взяли участь одиниці з числа рівнян, то вже у 2017 році організатори змушені були ввести нову номінацію у конкурсній програмі, яка називається “Рівне. Волинь”, до якої відібрані роботи авторів з Рівного та його околиць. Не останню роль у цьому відіграв і перший сезон проекту “Кіношкола у Рівному”, який об'єднав багатьох слухачів у творчі групи, які створили цілу низку фільмів різних жанрів та форматів. Таким чином поряд з професійними роботами кіномитців з усього світу та України рівняни зможуть ще більше зростати з тим щоб у подальшому відточувати свою професійну майстерність на благо рідного міста та країни, які так потребують сьогодні повноцінного та якісного кінопродукту, про роль якого у нашому житті зрозуміло кожному.