Револьверний фонд для ОСББ міста Рівне Відхилений

Доданий
11.08.2017
Номер
31
Інше

Створення та наповнення револьверного фонду для ОСББ, який дасть змогу при аварійних та форс-мажорних обставинах оплачувати вартість ремонтних робіт одразу, та повертати кошти у фонд без процентної кредитної ставки.
Фонд, який можливо також поповнювати силами ОСББ, при цьому користати змогою оплати робіт/товарів/послуг без процентної кредитної ставки.

Автор проєкту
Денис
Денис Білошицький
Бюджет
1 100 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Метою проекту є створення Фонду, що слугуватиме страхуванням та гарантією для ОСББ міста у випадку аварії або виходу з ладу обладнання, що потребуватиме ремонту, при цьому у ОСББ немає стільки власних закумульованих коштів. Тому ми пропонуємо створити та наповнити Фонд фінансами, які будуть страхувати ОСББ міста від подібних ситуацій.
З 2016 року у місті масово почали створюватися ОСББ, проте у більшості ОСББ розмір внеску знаходиться на рівні, що достатній лише для утримання та поточних ремонтів. Для проведення капітальних ремонтних робіт власники будинків збирають додатково кошти. Також це пов’язано із відшкодуванням пільг та субсидій, які згідно Бюджетного Кодексу, не відшкодовуються на капітальні ремонтні роботи. При цьому, якщо у будинку стається аварія чи інша форсмажорна обставина, будинок не матиме закумульованих коштів, щоб одразу розпочати ремонтно-відновлювальні роботи. А навіть як і почне, сума для її збирання може бути занадто високою, наприклад, якщо у будинок втрапить блискавка, і наприклад вийде з ладу ліфт.
Тому, мешканці міста та співвласники багатоквартирних будинків повинні мати страховий Фонд, що він буде гарантувати що подібні ситуації можливо одразу фінансувати, а тоді приступати до стратегії пошуку коштів для повернення(з внесків, збирати з мешканців, просити часткову муніципальну компенсацію, таке інше).
Також створення Фонду дасть інструмент для ОСББ міста для самостійного наповнення окремого рахунку задля реалізації відносно недорогих енергоефективних заходів без потреби брати кредит під відсотки у банку.
Цей проект дасть можливість розвитку ОСББ у місті, розвитку енергоефективних заходів та покращить репутацію міської влади в очах мешканців.
Адміністративні витрати потребують на перший рік. Надалі планується обслуговувати Фонд коштом благодійних внесків.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Від реалізації даного проекту отримують вигоду в першу чергу співвласники багатоквартирних будинків, які будуть впевнені що навіть при аварійних ситуаціях, при яких виходить з ладу дороге обладнання будинку(наприклад ліфт), роботу та матеріали можливо оплатити вже, та зробити роботу одразу, не чекаючи поки будинок буде збирати кошти.
Також це робить роботу голови ОСББ менш нервовою та очікуваною.
При подібних обставинах та відсутності у будинку коштів, мешканці, особливо пенсійного віку, будуть штурмувати міську владу та управління ЖКХ, щоб їм безкоштовно відремонтували. Проте при наявності такого фонду, це питання також знімається.
Також фонд, який зможуть наповнювати силами ОСББ, дасть змогу першим, хто почав вкладати у фонд, отримувати матеріали та роботи без кредитних процентів. Це дасть вигоду мешканцям в економії, проте також основні види таких робіт будуть направлені на енергоефективність, та недорогі види робіт, суму за які можна віддати менше ніж за півроку-рік. Наприклад, встановлення вікон, дверей. Тому вигода у підвищенні рівня енергоефективності у місті.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

Очікується що у результаті реалізації проекту буде створено Фонд, який буде наповнено сумою, що буде страхувати ОСББ у разі виникнення аварійних або форс-мажорної ситуації, при якій необхідно оплатити вартість дорогого обладнання чи робіт, проте у ОСББ в наявності таких коштів немає.
Цей самий Фонд можливо використовувати як інструмент і для другої мети — поступового наповнення силами ОСББ, задля використання такого суспільного фонду у відносно недорогих проектах з енергоефективності та модернізації, як альтернатива банківському кредиту під проценти.