Парк на Грабнику: створення кращих умов для відпочинку та дозвілля рівнян Реалізований

Доданий
07.10.2016
Номер
437
Комунальне господарство

Проект спрямований на облаштування недоглянутої території парку для комфортного дозвілля рівнян шляхом облаштування семи відпочинкових зон для забезпечення різних потреб: арт-зони, зони активного відпочинку, дитячої, тет-а-тет, вуличних тренажерів, настільних ігор, вигулу собак.

Автор проєкту
Оксана
Оксана Майбород
Бюджет
327 500 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Князя Володимира, 10, Рівне

Опис

Опис проекту

Основною метою проекту є створення кращих умов для відпочинку та дозвілля рівнян в парку, що біля ПДМ, шляхом установки об’єктів інфраструктури: садово-паркових меблів, обладнання ігрових майданчиків та урн для сміття.
За допомогою реалізації проекту вирішується проблема збереження на даній території парку, як єдиної зеленої зони мікрорайону, а також відсутності необхідної інфраструктури для здорового відпочинку та дозвілля рівнян.
Авторами проекту пропонується створення семи функціональних відпочинкових зон, які дозволять забезпечити різні потреби відвідувачів парку:
1. Арт-зона, зручна для проведення майстер-класів, музики та співу, зборів невеликих груп людей за інтересами. Для комфортного функціонування цієї зони в рамках проекту буде встановлено велику лавку півколом (довжиною 7 метрів, без спинки), меншу лавку навпроти (довжиною 3 метри, без спинки), два смітники біля лавок.
2. Зона настільних ігор, що складається з трьох бетонних шахових столів з лавками з боків (кожна довжиною по 1 метру, без спинки) та одного смітника, дозволятиме проводити як турніри з настільних ігор, так і буде комфортною для окремих невеликих груп.
3. Бетонний тенісний стіл з двома лавками по боках (кожна довжиною по 3 метра, без спинки) та один смітник - це зона активного відпочинку, де рівняни, особливо, підлітки, матимуть можливість весело займатися спортом на невеликій території.
4. Дитяча зона – це ігровий комплекс з гірками, канатами, качелями та містками, виконаний з дерева та металу у природному стилі, що органічно поєднується з ландшафтом парку. З трьох сторін комплексу планується встановити лавки, на яких можуть комфортно відпочивати батьки (кожна довжиною по 2 метри, зі спинкою), та три смітники біля лавок.
5. Зона тет-а-тет – це місця для затишного відпочинку та спілкування парами. Планується встановити в затінку дерев парку три окремо встановлені на відстані лавки (кожна довжиною по 2 метри, зі спинкою) та три смітники біля лавок.
6. Зона вуличних тренажерів — місце для занять спортом на свіжому повітрі. У цьому парку багато людей займаються спортом, бігають. Комплекс вуличних тренажерів (орбітрек, турнік, силові для рук та ніг, бруси тощо) значно урізноманітнять такі заняття.
7. На території парку власники тварин гуляють зі своїми друзями, для них планується обладнати зона вигулу домашніх улюбленців, де буде встановлено собачу вбиральню та дві лавки (довжиною по 2 метри кожна, зі спинкою) і 2 смітники. Віддалена від дитячої зони ця зона забезпечуватиме безконфліктне та безпечне перебування у парку груп мешканців з різними потребами.
Автори проекту усвідомлюють, що для відновлення парку, є потреба більш детальної і глибокої розробки проекту перспективного розвитку парку. Але завдяки якісному втіленню пропонованих рішень із залученням громадськості, вже у наступному році парк матиме більш привабливий вигляд і стане більш комфортним для відпочинку рівнян. Крім того, пропоновані в рамках цього проекту малі архітектурні форми є функціональними та можуть бути переміщені у разі потреби з місця установки на нове у разі розробки більш детального проекту розвитку парку.
Крім того, проектом передбачається виконання дослідження технічного стану бетонних конструкцій на території парку (вежа, басейни, амфітеатр зі сценою), що на території парку, та дослідження стану комунікацій для майбутніх більш капітальних змін та залучення приватних інвесторів для цього. В результаті такого дослідження буде розроблено відповідний звіт про технічний стан. В результаті чого стане зрозуміло, як надалі використовувати бетонні споруди (вежа, басейни, місток, амфітеатр, сцена і т.д.) в процесі відновлення парку.
Програмою соціально-економічного розвитку міста Рівного на 2015 – 2019 роки пріоритетним завданням комунального господарства є благоустрій міських територій, зон відпочинку, парків, скверів. На жаль, на виконання програми в частині благоустрою та озеленення за офіційною інформацією міської влади (див. лист- запит: https://goo.gl/FO67Rm та лист-відповідь за посиланням: https://goo.gl/vuD6aL ) кошти з бюджету не виділялися. Це завдання відповідно не виконується на належному рівні й парк біля ПДМ є яскравим прикладом загострення проблеми браку фінансування. Цим проектом автори сподіваються привернути увагу міської влади до необхідності відновлення фінансування утримання парку біля ПДМ.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Бенефіціарами проекту є рівняни, які люблять проводити дозвілля на природі та свіжому повітрі. Найбільше проект допоможе створити комфортніші умови відпочинку та дозвілля таким групам населення Рівного:
1) Учням, студентам та викладачам навчальних закладів, що знаходяться біля парку (Рівненського міського палацу дітей та молоді, Рівненського міського палацу культури Текстильник, Рівненської дитячої музичної школи №2, школи № 15, №12 та №10, Рівненського державного гуманітарного університету та студмістечка),
2) Мешканцям прилеглих до парку мікрайонів міста (Грабника, Центру, 12 школи, Північний, «Лінії»)

Інформація щодо очікуваних результатів у разі реалізації проекту

У разі реалізації цього проекту та подальших заходів уже за декілька років буде повністю відновлено рекреаційний потенціал парку. Цей проект є першим кроком для створення більш комфортного відпочинку відвідувачів парку. Люди йдуть туди, де вже є люди - це урбаністична аксіома.
Таким чином, у результаті проекту:
- тисячі рівнян, особливо дітей та підлітків, що займаються в навчальних закладах поряд, матимуть змогу активно та цікаво відпочивати в парку.
- у парку буде встановлена необхідна для здорового та комфортного відпочинку на свіжому повітрі інфраструктура: садово-паркові меблі, обладнання ігрових і спортивних майданчиків та урн для сміття.
- на парк зверне увагу місцева влада та малий і середній бізнес (кафе, дитячі батути, майданчики екстремальних видів спорту, прокат велосипедів та гіроскутерів і т.д.). Це в подальшому дасть можливість відновити освітлення та асфальтове покриття доріжок, що в свою чергу ще збільшить кількість відпочиваючих у парку.
- виконано дослідження технічного стану бетонних конструкцій та комунікацій на території парку і розроблено відповідний Звіт про технічний стан. В результаті чого стане зрозуміло, як надалі використовувати бетонні споруди (вежа, басейни, місток, амфітеатр, сцена і т.д.) в процесі відновлення парку.

Фотографії