Благоустрій території та дощовий садок на вулицях Грушевського, 42 - Клима Савури, 14 Брав участь

Доданий
28.10.2021
Номер
9
Природоорієнтовані рішення

Проект передбачає створення комфортного міського простору на прибудинковій території багатоквартирних будинків по вулицях Грушевського, 42 та Клима Савури, 14. Виконання даного проекту ліквідує аварійну ситуацію з підпірною стінкою та сходами, вирішить проблему підтоплення частини вулиці Граничної. Озеленення створить затишний простір для мешканців міста

Автор проєкту
Бюджет
999 000 грн
Розрахунок бюджету
Район
Рівне
Адреса
вул. Академіка Грушевського, 42, Рівне

Опис

Опис проєкту

Мета проекту: Створення комфортного та безпечного міського простору на прибудинковій території багатоквартирних будинків по вулиці Грушевського, 42 та Клима Савури, 14.
У центрі міста Рівне, а саме між будинками за адресою вул. Грушевського, 42 - вул. Клима Савури, 14 та вулицею Граничною знаходиться занедбана територія, яка поросла кущами, бур’яном та засипана будівельним сміттям, є місцем збору осіб з низькою соціальною відповідальністю без певного місця проживання.
Великою проблемою мікрорайону є нестача місць для паркування. Автомобілі мешканців навколишніх будинків, а саме 158 квартирного будинку по вулиці Клима Савури 14, 230 квартирних будинків по вулиці Грушевського, 42 та 40а припарковані на газонах, тротуарах, дитячих майданчиках.
Ще однією проблемою нашого мікрорайону є відсутність дощової каналізації частково по вулицях Орлова, Івана Франка та Граничній. Всі дощові стоки з цих вулиць внаслідок природнього похилу направляються на пустир між будинком 7 по вулиці Граничній та багатоквартирним будинком 14 по вулиці Клима Савури, внаслідок чого в період дощів частина вулиці Гранична є частково підтоплена і непроїзна. При сильних дощах проходить затоплення вулиці, дорога стає непрохідною для мешканців мікрорайону. Звичайно не окультурена територія не справляється з відведенням вологи і після дощу маємо невелике болото, в якому розводяться комарі, неприємний сморід і в цілому неестетичний вигляд фактично в центрі міста Рівне.
Вулиця Гранична з багатоквартирними будинками пов’язана підпірною стінкою з сходами. На жаль, в даний час більша частина підпірної стінки, яка збудована 30 років тому, зруйнована і впала на дорогу. Внаслідок частого підтоплення сходи знаходяться в аварійному стані. Руйнування стінки продовжується і це створює небезпеку для будинку на вулиці Грушевського, 42, до стіни якого від місця руйнування підпірної стінки всього 5 метрів. Аварійними сходами користуються матері, які ведуть діток в ДНЗ № 41, сходи не обладнані пандусом, зійти з них дуже важко і людям похилого віку, і діткам та особам з обмеженими можливостями. Зимою сходами користуватися взагалі травмонебезпечно.
Озеленення - важлива частина комфортного міського простору. Дерева та кущі створюють тінь, очищають та зволожують повітря, здатні ефективно затримувати пил та знижувати шум від дороги. Якісне озеленення міста сприяє не лише фізичному, але й ментальному здоров’ю мешканців.
Жителі навколишніх будинків власними силами здійснюють обрізку дерев, виполюють бур’яни, прибирають сміття, але територія потребує планування, влаштування інженерних мереж і окультурення.
Для вирішення всіх цих проблем пропонуємо на даній території:
- влаштувати дощовий садок для прийому дощових стоків;
- провести ремонт підпірної стінки і сходів з влаштуванням пандусу;
- влаштувати освітлення сходів;
- озеленити територію;
- встановити лавки.
Дощові садки, канави та траншеї – багаторічні рослинні композиції, що завдяки дренуючим шарам із рослинами , щебнем та камінням ефективно перехоплюють, затримують та поступово повертають опади до екосистеми. Не менше 70% рослинної композиції дощових садків, канав, траншей займають багаторічні рослини-гідрофіти, які очищають воду та водночас добре переносять і посуху, і надмірну вологість. Зокрема, можна висаджувати різноманітні види декоративних осок, ситників, ірисів, м’ят, тощо. Завдяки ним можна досягнути не тільки найкращої функціональності, а й бажаного ефекту з точки зору естетики.
Для більшого комфорту дану територію пропонуємо доповнити:
ландшафтною композицією з круговою клумбою, висадити туї та кущі самшиту по межі вулиць Грушевського, 42, Граничної, 6,7 та Клима Савури, 14 в кількості 40 штук; встановити ліхтар для освітлення в нічний час та дві лавки з вертикальним озелененням.
Проєкт орієнтований на стійкий розвиток міських територій, що передбачає багаторічне та стійке до міського середовище озеленення.
Втілення нашого проекту в реальність надасть мешканцям мікрорайону можливість безпечно ходити мікрорайоном, отримувати естетичне задоволення від міста, в якому живемо.
Реалізація даного проекту відповідає: програмі соціально-економічного розвитку м. Рівного на 2020-2022 роки.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Цей проєкт покликаний поліпшити та озеленити міський простір в центральній частині міста Рівне:
- для жителів прилеглих будинків вирішити проблему з паркуванням;
- для жителів прилеглих будинків вирішить проблему з підтопленням і смородом, комахами від болота;
- для усіх рівнян та гостей міста, які працюють та проживають поряд надасть безпечний доступ до важливої інфраструктури міста;
- для міської влади, яка піклується за цілісний естетичний вигляд міста та якісне озеленення;
- для людей з особливими потребами спростить пересуванню містом. Люди з обмеженою руховою активністю отримають можливість для руху по вулиці Граничній, проєкт сприятиме розбудові інклюзивного суспільства;
- для людей, які бажають займатися спортом.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

1) буде створено сучасний дощовий садок для прийому дощових стоків;
2) проведено ремонт підпірної стінки і сходів з влаштуванням пандусу;
3) проведено озеленення території з влаштуванням клумби та лавки з вертикальним озелененням та освітлення;
4) буде забезпечено рівний доступ людей з особливими потребами;
5) буде забезпечена адаптація міста Рівне до зміни клімату.

Співавтор проєкту

Вишнева Ірина Володимирівна, Карпа Ірина Степанівна

Фотографії

Експертна оцінка