Профілактика раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9-14 років На реалізації

Доданий
29.05.2021
Номер
90
Охорона здоров'я

На стан репродуктивного здоров’я жіночого населення впливає захворюваність на злоякісні новоутворення. Для збереження репродуктивного здоров'я, важливим елементом є випередження виникнення раку шийки матки серед жінок. Причиною його є вірус папіломи людини. Основним профілактичним заходом якого у жінок є проведення вакцинації у віці 9-14 років проти захворювань, що спричиняються вірусом папіломи.

Автор проєкту
Андрій
Андрій Жильчук
Бюджет
999 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Рівне

Опис

Опис проєкту

Метою проекту є зміцнення репродуктивного здоров’я жіночого населення, як важливої складової загального здоров’я, вплив на демографічну ситуацію, запровадження превентивних заходів у боротьбі з онкопатологією та зменшення рівня захворюваності на рак шийки матки.

Онкологічні захворювання викликають у суспільстві найбільшу схвильованість та панічні очікування, що пов’язано з швидкістю протікання клінічної картини раку, високим рівнем інвалідності та смертності в онкології.

Основним чинником, що продовжує негативно впливати на стан репродуктивного та статевого здоров’я жіночого населення є тенденція до зростання рівня захворюваності на злоякісні новоутворення. Онкологічна патологія шийки матки призводить до втрати значної кількості молодих жінок, які не реалізували свою репродуктивну функцію.

Для збереження репродуктивного здоров'я населення Рівненської територіальної громади важливим елементом є випередження виникнення раку шийки матки серед жіночого населення. Причиною раку шийки матки є вірус папіломи людини, інфекція, що передається статевим шляхом. Основним профілактичним заходом раку шийки матки є проведення дівчаткам у віці 9-14 років вакцинації проти захворювань, що спричиняються вірусом папіломи людини (важливим є проведення вакцинації до початку статевого життя, так як потенційний ефект вакцини зменшується із зростанням кількості статевих партнерів).

За даними ВООЗ тільки одна доза вакцини проти вірусу папіломи людини забезпечує майже 50 % захисту від цервікальних уражень високого ступеня - ті, які з найбільшою ймовірністю можуть стати злоякісними, а дві дози - на 75 %, 3 дози – близько 99 %. Відповідь імунної системи на вакцинацію сильніша, ніж після перенесеної папіломавірусної інфекції. Антитіла локалізуються на слизовій оболонці статевих шляхів і захищають проти інфікування ВПЛ. Тому вкрай важливим є провести повний курс вакцинації (3 дози вакцини з інтервалом 0-1-6місяців (в залежності від вакцини)).

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Дівчатка Рівненської територіальної громади віком 9-14 років

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Підраховано, що оцінюваний довготерміновий ефект від вакцинацій проти ВПЛ за 15-20 років призведе до зменшення смертності від РШМ майже на 70 %. Крім того, додатковий економічний ефект від вакцинації для системи охорони здоров’я полягає в зменшенні кількості біопсій та інших інвазивних процедур для підтвердження аномальних результатів мазків.
Реалізації проєкту призведе до:
- покращення спеціалізованої комплексної профілактики розвитку захворювань;
- збереження репродуктивного та статевого здоров’я населення Рівненської територіальної громади;
- підвищення демографічної ситуації;
- зниження рівня захворюваності на рак шийки матки жіночого населення в Рівненській територіальній громаді;
- зниження рівня загальної та первинної інвалідності;
- зниження рівня первинної інвалідності зумовленої онкопатологією серед жіночого населення працездатного віку;
- зниження рівня загальної смертності від раку шийки матки;
- підвищення рівня імунізації населення;
- підвищення середньої тривалості та якості життя населення Рівненської територіальної громади.
Окрім того, реалізація проєкту приверне увагу населення, що сприятиме збільшенню рівня імунізації та зниженнюь ризиків розвитку онкологічної захворюваності в територіальній громаді.

Співавтор проєкту

Алєксєєв Артем Олегович

Експертна оцінка