Створення Центру національно-патріотичного виховання молоді Брав участь

Доданий
29.05.2021
Номер
86
Безпека та громадський порядок

Створити Центр національно-патріотичного виховання молоді на базі Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, де б комплексно запроваджувати таке виховання в різних напрямках, в тому числі і військово-патріотичне виховання, де б всі старшокласники( 9-11 класи) з усіх 36 шкіл міста Рівного могли отримувати практичні навички і поглиблювати знання, змогли навчатися всі бажаючі.

Автор проєкту
Бюджет
1 000 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Соборна, 269, Рівне

Опис

Опис проєкту

Метою проекту є забезпечення національної безпеки України шляхом посилення національно-патріотичного виховання (НПВ) перш за все молоді в створеному центрі . Військово-патріотичне виховання є невід”ємною складовою НПВ і якісно реалізовуватиметься з максимальною можливістю отримання практичних навичок.
Базовим завданням ВПВ є формування української національної оборонної свідомості, мотивації та готовності захищати державну незалежність і територіальну цілісність України.
Створення таких центрів на базі міжшкільних навчально-виробничих комбінатів регламентовано новою Стратегією національно-патріотичного виховання ( УКАЗ Президента України від 18 травня 2019 року №286/2019 а також рішенням Колегії МОН України від 26.03.2015 протокол №5/5-2. Вже починаючи з 2019 року на їх базі можуть створюватися такі центри, а от з вересня 2022 року перехідний період має бути завершено і комбінати мають припинити свою діяльність.

Відповідно до Стратегії вводиться поняття «Оборонна свідомість» - тобто осмислений прояв людиною само ідентифікації на основі національних цінностей, розуміння філософії національної державності, спадковості боротьби за державну незалежність і територіальну цілісність України, української мови, громадянської позиції для всіх громадян.
Саме тому в новій стратегії наголошено, що здійснюється розвиток національної свідомості на основі суспільно-державних цінностей: самобутність, воля, соборність і гідність.
Для проведення навчань і занять плануємо залучити ветеранів російсько-української війни, що мають мотивацію і величезний досвід, який можуть передати молоді.

Завдання проекту :
1. Ремонт приміщення міжшкільного комбінату за адресою м. Рівне, вул. Соборна 269
2. Закупівля обладнання для центру
3. Облаштування території для відпрацювання практичних навичок( сценарії) – смуга перешкод, парашутний майданчик тощо.
4. Розробка графіку відвідування центру учнівською молоддю ( разом з міським департаментом освіти і науки)
5. Розробка тренінгів і вишколів для всіх бажаючих громадян – жителів міста Рівне.
6. Проведення вишколів і узагальнення навчальної інформації.


Актуальність:
Створення таких центрів національно-патріотичного виховання відповідає всім прийнятим стратегіям і Наказам, що підвищить мотивацію, знання і навички у навчаємих.
Залучить ветеранів російсько-української війни до викладання, що можна розглядати як елементи соціальної адаптації в громадянському суспільстві.

Центр має складатися :

1. Кабінет вогневої підготовки – 1;
2. Кабінет тактичної підготовки -1;
3. Кабінет військової топографії – 1;.
4. Кабінет основ цивільного захисту – 2;
5. Кабінет міжнародного гуманітарного права - 1;
5. Кабінет домедичної допомоги і тактичної медицини – 6;
6. Кабінет загальновійськової підготовки – 2;
7. Кімната для зберігання зброї - обладнується для зберігання навчальної зброї, пневматичних, малокаліберних гвинтівок і боєприпасів до них, навчальної техніки і військово-технічного майна.
8. Стрілецький тир - це спеціально обладнане приміщення для стрільби з пневматичної і малокаліберної гвинтів¬ки.
9. Стройовий майданчик для проведення:
- занять зі стройової підготовки;
- заходів з військово-патріотичного виховання учнів, урочистих заходів.
10. Спортивна зала (майданчик) для відпрацювання тем з прикладної фізичної підготовки
11. Лазер-таг

В рамках данного проекту необхідно:
1. Провести ремонт приміщення для центру – 200 кв.м.( замінити вікон, штукатурка, шпаклівка, фарбування стін і стелі, підлога, опалення, освітлення тощо.
2. Закупити обладнання для центру.
3. Облаштування майданчиків, тирів тощо.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Це вся учнівська молодь міста Рівне ( 9-12 класи) з 36 шкіл міста а також всі бажаючі отримати знання і навички в обороні України жителі міста Рівне

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Перш за все завдяки впровадженню цього проекту посилиться національне-патріотичне виховання , зокрема і військово-патріотичне і не тільки серед молоді, але і всіх бажаючих.
- Зміцниться матеріальна база центру, що дозволить максимально ефективно проводити навчання і тренінги.
- Персонал пройде навчання відповідно стандартів NATO і ERC.
Фінансова сталість – робота обладання буде забезпечена за рахунок коштів Департамента освіти міста Рівне в штатному режимі.
Інституційна сталість – Все закуплене обладнання буде взяте на баланс Департамента освіти міста Рівне і буде доступне в часи роботи для всієї учнівської молоді.

Співавтор проєкту

Семенюк Алла Віталіївна

Фотографії

Експертна оцінка