Смітники: чистота на узбіччях і перший крок до сортування сміття населенням. Брав участь

Доданий
22.05.2021
Номер
26
Навколишнє середовище

Всі ми мабуть звикли до такої картини, коли в певні дні тижня, на узбіччях з"являються гори пакетів зі сміттям. Дехто старається аккуратно запакувати сміття, щоб не розліталось по вулиці. Дехто згорне на купу, а далі, "не мої проблеми". Те сміття розносить вітер, собаки, діти... Краса. да й годі...
Давайте робити крок назустріч цивілізації - СМІТНИКИ на кожне подвір"я.

Автор проєкту
Вадим
Вадим Гоголь
Бюджет
249 912 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проєкту

Мета проекту: звільнити вулиці міста від сміття. Яким чином?
Наразі ми бачимо ситуацію, коли людистихійно викидають сміття на узбіччя, незалежно від того, сплачують вони за послуги його вивезення чи ні. Працівники КАТП змушені забирати у всіх, і у добросовісних мешканців, в не дуже. (хоч іноді і лишають). Ці мішки рвуться, сміття розсипається, розлітається, розноситься тваринами і т.д. При цьому всьому, купи сміття на узбіччях - не дуже прикрашає наше місто. Навпаки, показує нашу "культуру".
Купити смітники - не кожному по кишені. Хоч більшість МОЖЕ собі це дозволити. Тому, ми пропонуємо, закупити за рахунок місцевого бюджету 247 смітників (а якшо добре промоніторити ринок, то і більше) і подарувати тим мешканцям, які не можуть самостійно придбати такі. Приблизна роздрібна ціна одного такоо смітника в інтернеті, складає 936 грн (фото в додатку). А решту населення, які мають достаток, змусити купити самостійно. Перезаключити з усіма договір і в умовах вказати, що сміття тепер буде збиратись ТІЛЬКИ зі сміттєвих баків. А хто буде засмічувати узбіччя - нестиме відповідальність, наприклад адміністративну. Таким чином, з плином часу, нормальним явищем на узбіччі стануть не кульочки, а нормальні цивілізовані смітники, які вивозитимуть кожен зі свого двору, раз на 1-2 тижні, в залежності від графіку вивозу.
А наступним короком може бути зацікавленість людей сортувати сміття. Наприклад: за вивіз сміття з одного сміттєвого баку, людина платить певну суму (згідно тарифів). Це чорний бак для твердих відходів. Якщо ця ж людина ставить поряд синій бак (для макулатури), то сума за вивіз твердих відходів зменшується. Якщо ще ставить жовтий, наприклад, для пластику, то сума ще більше зменшується. Таким чином можна зацікавити населлення до сортування сміття.
Розумію , що це справа не одного дня, навіть і року. Нас потрібно перевчити. Але хороший приклад для наших дітей. Можливо вже їхнє покоління не знатиме кульочків і куп сміття під стовпами.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

В першу чергу безкоштовні смітники мають отримати малозебезпечені верстви насення, багатодітні, ветерані війни та інші пільговики. Я думаю, що місто добре знає таких, і має спеціальний реєстр. Інша ж група населення, нажаль, повинна сама придбати для себе смітник. Вони будуть зберігатись в дворах і вивозитись на узбіччя в той день, коли, згідно графіка, має бути сміттєвоз. Як це робиться в усіх цивілізованих країнах.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Тут є дві складності.
Перша - це переобладнання сміттєвозів. Механізм, який зроблений під євроконтейнери (яких у нас основна кількість) не зможе захватити цей пластиковий бак. Думаю, що місто подбає про переобладнання одного-двох сміттєвозів для цих цілей.
І друга - це наш менталітет. Чи не почнуть люди один в одного красти ці баки?.. Тут можна придумати яккесь маркування на кожному баку і прослідковування комунальниками їх відповідності...
В будь якому разі, якщо місто буде зацікавлене в реалізації цього проєкту, то загальними зусиллями можна подолоти всі заперечення і складності. Рівне - це європейське місто?..

Співавтор проєкту

Гоголь Ольга Миколаївна

Фотографії

Експертна оцінка