Іди й роби: створення і облаштування пекарні з особливими пекарями Брав участь

Доданий
29.05.2021
Номер
114
Соціальний захист

Створення та облаштування у місті Рівному пекарні з особливими пекарями на базі комунального підприємства міста.

Автор проєкту
Наталія
Наталія Ющук
Бюджет
994 940 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проєкту

Реалізація проєкту «Іди й роби: створення і облаштування пекарні з особливими пекарями» буде здійснюватися Рівненською міською громадською організацією для осіб з інвалідністю «Соціальний діалог» (код ЄДРПОУ 44222467).
Місце реалізації проєкту: Харчоблок КНП "Центральна міська лікарня" Рівненської міської ради. Головний лікар: Кучерук Євгеній Філімонович. Адреса: м. Рівне, вул. Миколи Карнаухова 25-А, 33018. Телефон: тел. 63-79-41.

Учасники проєкту є членами вказаної громадської організації, це молоді особи з інвалідністю, які пройшли відповідне професійне навчання у Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості та отримали відповідну освіту.
Вироби (готова продукція) будуть безоплатно роздаватися незахищеним верствам населення міста Рівного, одиноким рівнянам, що перебувають на обліку в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міста Рівне, Рівненському міському центрі реабілітації інвалідів і дітей-інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату «Крок», безхатченкам тощо. Орієнтовна кількість бенефіціарів – 300 осіб. Заплановане виготовлення 300 хлібобулочних виробів з білого борошна, в тому числі з додатками та 300 хлібобулочних виробів із житнього чи житньо-пшеничного борошна, в тому числі з додатками по тричі кожного виду на тиждень (без урахування неділі, святкових, неробочих днів), тобто 300*2=600*3=1800/6 робочих днів = 300 хлібобулочних виробів/день*26 днів=7800 хлібобулочних виробів/місяць та 7800*12=93600 хлібобулочних виробів на рік. Вага одного хлібобулочного виробу складає орієнтовно 500 грамів, тобто на рік передбачається виготовити 46800 кг хлібобулочних виробів, з яких 23400 кг – вироби з білого борошна, в тому числі з додатками, 23400 кг – вироби із житнього чи житньо-пшеничного борошна, в тому числі з додатками.
Кінцева кількість бенефіціарів з розрахунку на 12 місяців складе 93600.

Середній обрахунок вартості продуктів та енергоносіїв, необхідних для випікання хліба за вказаною рецептурою орієнтовно складає 4,9 грн./1 (одна) хлібина. З розрахунку на рік сума складе 458 640 гривень.
Для запуску проєкту необхідне професійне/спеціальне обладнання, відповідно до переліку, наведеного у таблиці. Загальна вартість обладнання за попередніми розрахунками станом на даний час складає 538 300 гривень.

Одним із завдань проєкту є сприяння в опануванні групою молодих осіб з інвалідністю, відповідно до їхнього звернення, професії пекаря-кондитера та подальша професійна реалізації у даному напрямку.

Пілотним досвідом даного проєкту є принципи та підходи, а саме: фахова підготовка реалізовується не за кошти донорських організацій, а в рамках державних та місцевих програм, зокрема, за допомогою обласного та міського управлінь державної служби зайнятості, а також Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, де організоване відповідне навчання для шести молодих людей з інвалідністю різних нозологій та куратори цієї групи, мами дитини-інваліда.

Група розпочала навчання у квітні 2021 року та завершує у жовтні 2021 року, отримавши сертифікати відповідного зразка, що дадуть їм право працювати за спеціальністю «пекар-кондитер».

За даними ВООЗ, особи з інвалідністю є найбільш ізольованою категорією у світі. Пекарня допоможе людям з особливими потребами не лише соціалізуватися, а й відчувати власну важливість, а також отримувати певну грошову винагороду за улюблену роботу. В пекарні планується пекти хліб з кількома рецептами – як соціальний, так і святковий, за авторською рецептурою.
Особливість пекарні в тому, що поряд з професійними пекарями будуть працювати люди з інвалідністю (в подальшому, в тому числі з ментальною) - вони разом зможуть навчатися, працювати, соціалізуватися та ще й отримувати певну моральну й грошову винагороду. У Рівненській територіальній громаді немає подібного Проєкту, де б могли б реалізовуватися люди з особливими потребами. Такі люди не повинні почувати себе залишеними зі своїми проблемами на одинці.

У пекарні планується проводити заходи, майстер класи спрямовані на арт-терапевтичні процеси та залучення всіх охочих до взаємодії з людьми з особливими потребами.

Одним із амбітних перспективних завдань проєкту є поширення здобутого досвіду практична та методична допомога у втіленні аналогічних проектів у інших областях України та, як наслідок, ініціатива стосовно внесення змін до національного законодавства з метою максимального включення осіб з інвалідністю у сферу трудових відносин на умовах самозайнятості чи зайнятості у державних і комунальних підприємствах, установах, організаціях, професійний супровід, допомога з професійною орієнтацією, навчанням за кошти державних та регіональних програм та сприяння соціалізації й адаптації молодих осіб з інвалідністю.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Незахищені верстви населення міста Рівного, одинокі рівняни, що перебувають на обліку в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міста Рівне, Рівненському міському центрі реабілітації інвалідів і дітей-інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату «Крок», безхатченки тощо.
А також пацієнти Комунального неприбуткового підприємства «Центральна міська лікарня» Рівненської міської ради.

Орієнтовна кількість бенефіціарів – 300 осіб. Заплановане виготовлення 300 хлібобулочних виробів з білого борошна, в тому числі з додатками та 300 хлібобулочних виробів із житнього чи житньо-пшеничного борошна, в тому числі з додатками по тричі кожного виду на тиждень (без урахування неділі, святкових, неробочих днів), тобто 300*2=600*3=1800/6 робочих днів = 300 хлібобулочних виробів/день*26 днів=7800 хлібобулочних виробів/місяць та 7800*12=93600 хлібобулочних виробів на рік.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Створення та облаштування у місті Рівному пекарні з особливими пекарями на базі комунального підприємства міста.

Виготовлення 300 хлібобулочних виробів з білого борошна, в тому числі з додатками та 300 хлібобулочних виробів із житнього чи житньо-пшеничного борошна, в тому числі з додатками по тричі кожного виду на тиждень (без урахування неділі, святкових, неробочих днів) для найбільш незахищених верств населення міста Рівного, одиноких рівнян, що перебувають на обліку в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міста Рівне, Рівненському міському центрі реабілітації інвалідів і дітей-інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату «Крок», безхатченів тощо.
А також пацієнтів Комунального неприбуткового підприємства «Центральна міська лікарня» Рівненської міської ради.

Поширення здобутого досвіду практична та методична допомога у втіленні аналогічних проектів у інших областях України та, як наслідок, ініціатива стосовно внесення змін до національного законодавства з метою максимального включення осіб з інвалідністю у сферу трудових відносин на умовах самозайнятості чи зайнятості у державних і комунальних підприємствах, установах, організаціях, професійний супровід, допомога з професійною орієнтацією, навчанням за кошти державних та регіональних програм та сприяння соціалізації й адаптації молодих осіб з інвалідністю.

Привернення уваги суспільства до проблем людей з особливими потребами, залучення небайдужих людей до прояву милосердя й допомоги, що сприятиме розвитку суспільства й загальнолюдських цінностей.
Майстри-пекарі з особливими потребами матимуть змогу працювати, популяризувати власну справу й продукцію заради привернення уваги до проблем людей з особливими потребами.
Люди з особливими потребами матимуть стимул до розвитку власних здібностей та соціалізації, професійної реалізації.

Співавтор проєкту

Буткевич Оксана Анатоліївна

Фотографії

Експертна оцінка