Інженерна STEM-лабораторія у школі №27 Брав участь

Доданий
29.05.2021
Номер
100
Освіта

Проект передбачає організацію на базі школи STEM-лабораторії (орієнтованої на напрямок «інженерія») із сучасним технічним обладнанням, таким як 3D принтер, лазерний цифровий станок з числовим програмним управлінням (ЧПУ), інтерактивна панель, комплекти з електроніки і робототехніки для навчання технічним і природничим дисциплінам, основам робототехніки, конструювання, промдизайну.

Автор проєкту
Бюджет
980 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Дубенська, 133, Рівне

Опис

Опис проєкту

Наразі у нашому місті практично відсутні належним чином облаштовані центри із сучасною матеріально-технічною базою на базі комунальних (міських) закладів освіти, які доступні одночасно для різних вікових категорій і на базі яких можливо практично реалізовувати актуальні принципи STEM-освіти: навчання природничо-математичним і технічним дисциплінам, робототехніці, електроніці, основам промдизайну і мистецтву «творення речей».
Пропонований проект передбачає організацію на базі закладу освіти STEM-лабораторії (орієнтованої на напрямок «інженерія») із сучасним технічним обладнанням, таким як 3D принтер, лазерний цифровий станок з числовим програмним управлінням (ЧПУ), інтерактивна панель з відповідним програмним забезпеченням для навчання природничих і технічних дисциплін, комплекти з електроніки і робототехніки.
Лабораторія буде відкрита для учнів закладу освіти під час навчання у основний час (з 09:00 до 15:00), а також доступна зацікавленим містянам (дітям та їх батькам) у якості альтернативного центру навчання і дозвілля («мейкерспейсу») у позаурочний час (з 15:00 до 19:00).
У позаурочний час в лабораторії буде присутній відповідальний вчитель закладу освіти, який зможе провести консультації і навчання користування обладнанням.
Зокрема, зацікавлені містяни зможуть пройти навчання щодо користування обладнанням лабораторії і в подальшому отримати доступ до нього за умови самостійної закупівлі витратних матеріалів, компенсації закладу супутніх витрат (якщо такі будуть).
Доступ до обладнання буде організовано на основі електронної черги через вебсайт.
Разом з цим, на базі лабораторії можливим буде функціонування гуртків з комп’ютерної грамотності, основ програмування, електроніки і робототехніки, мейкерства. Можливим є організації ІТ-зустрічей з учнями, неформального навчання у формі вокршопів та різного роду майстеркласів.
Реалізація проекту дозволить розпочати облаштування в місті альтернативних неформальних центрів навчання на базі шкіл, сприятиме популяризації і розвитку природничо-математичної і технічної освіти, консолідує середовище креативних однодумців, з які зможуть збиратися на базі цих лабораторій, обговорювати ідеї, ділитися досвідом.
Місце реалізації проекту: кабінет трудового навчання і технологій, Рівненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №27 Рівненської міської ради (вул. Дубенська, 133, м. Рівне).
Пропоноване і попередньо погоджене з адміністрацією школи приміщення (кабінет трудового навчання) має окремий вхід, що дозволяє організувати доступ у нього (без доступу до інших приміщень школи) у позаурочний час всіх зацікавлених містян.
За кошти проекту заплановано закупити обладнання для лабораторії згідно бюджету проекту.
Додатково (не заважає реалізації та не відносить безпосередньо до проекту):
- співавтори проекту докладуть зусиль щодо пошуку додаткових джерел фінансування для здійснення окремих ремонтних робіт по проекту (опорядження освітнього простору лабораторії у школі);
- адміністрація закладу освіти порушить клопотання перед управлінням освіти м.Рівне щодо фінансування гуртків для учнів мікрорайону на базі лабораторії у позаурочний час (по факту реалізації проекту).
Фотографії: ілюстративні.
Практичний приклад реалізації подібного проекту: STEM-лабораторія ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» (м. Здолбунів, Рівненська область).
Співавторами проекту є:
ГО «Лабораторія прикладних наук» та ГС «Рівне ІТ-кластер». Загальним координатором проекту є Володимир Левшенюк.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

STEM-лабораторія розрахована, у першу чергу, на дітей та їхніх батьків, яким цікаво бути в тренді сучасної техніки та технологій, які цікавляться останніми підходами до організації ефективної природничої і технічної освіти, шукають шляхи до самовдосконалення та самореалізації.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Створено інженерну STEM-лабораторію на базі школи.
Початок створення у місті сучасних, належним чином облаштованих STEM-лабораторій, діяльність яких відповідає запитам та узгоджується із очікуваннями містян, відповідає загальнодержавним та місцевим перспективним заходам щодо розвитку STEM-освіти, у т.ч. популяризації інженерної та технічної освіти.

Співавтор проєкту

Лагодюк Вікторія Юріївна, Нагорний Андрій Ярославович, Харів Богдан Ярославович, Клюха Оксана Олександрівна, Тищук Микола Юрійович, Профорук Михайло Юрійович

Фотографії

Експертна оцінка