Безпечний та комфортний міський простір для людей на проспекті Миру Брав участь

Доданий
29.05.2020
Номер
91
Комунальне господарство

Створення комфортного та безпечного міського простору з лавами для перепочинку людей, велопарковкою і озелененням та зменшення конфлікту з автомобілями шляхом облаштування чітко виокремленої водопроникної парковки для автомобілів з обмеженням заїзду на пішохідну зону.

Автор проєкту
Бюджет
244 950 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Миру проспект, Рівне

Опис

Опис проєкту

Метою проекту є створення комфортного та безпечного міського простору на проспекті Миру.

Хоч у 2017 році цю ділянку відремонтували, замінивши старе асфальтне покриття мощенням з бруківки, але це не допомогло вирішити наявні проблеми цього простору. Пішохідна зона не стала більш безпечною, адже водії почали активно паркувати свої автомобілі на місці, де проходять пішоходи. Дощова вода збирається саме на пішохідному переході та перешкоджає руху людей, особливо, це створює незручності для маломобільних груп. У спеку ділянка без озеленення перегрівалася, тут було некомфортно знаходитися. А на облаштованій парковці залишився пень від видаленої липи, який фактично займає одне паркомісце.

Це центр міста і багато людей щодня проходить тут, але рідко хтось затримується надовго. Тому мешканці вже почали змінювати цей простір на краще!

В рамках спільнокошту #ВиСАДкаРівне2019, який організувала наша громадська ініціатива з озеленення міста “Сад історій в Рівному”, навесні цього року на цій ділянці було висаджено шість великорозмірних дерев, а лунки навколо допомогла облаштувати міська влада. Це позитивний приклад, як влада, громадськість та бізнес можуть спільно зробити більш зручний міський простір, яким користується велика кількість людей.
Для більшої безпеки та комфорту цей міський простір пропонуємо доповнити:
- лавами для відпочинку перехожих,
- велостійкою,
- водопроникним покриттям на парковці для автомобілів,
- грунтопокривними багаторічними насадженнями,
- обмежувальними стовпцями,
- смітником та
- тактильними смугами для людей з порушенням зору.

Цей громадський проект стане практичним прикладом втілення експертних рекомендацій з облаштування пішохідного простору міста (Пішохідного стандарту: https://www.facebook.com/groups/1136045106453868/permalink/1256408581084186/), що базується на наступних принципах:
- безпечний (мати зручні похили, захищати від можливих небезпек);
- доступний усім (жодних перепадів між мощенням по усіх шляхах руху);
- практичний (водовідведення, чистота);
- зручний (відповідати реальним траєкторіям руху людей);
- універсальний (матеріалом, текстурою, кольором відповідати потребам усіх користувачів);
- візуально сприйнятний (маркувати територію, позначати межі, бути привабливим);
- неперервний (не перериватися парковками, огорожами тощо).

Адаптуючись до змін клімату, європейські міста активно впроваджують концепцію “місто-губка”. Задля ефективної протидії підтопленням під час злив зараз концентруються на реалізації тих рішень, які допомагають накопичувати воду в місті замість того, щоб збільшувати пропускну здатність каналізаційних систем. Тобто для того, щоб мешканці міста не бродили по калюжам і автівки не обливали пішоходів, створюються стійкі дренажні системи, де використовують різноманітні багаторічні рослини для інфільтрації дощових вод. Такий підхід важливо впроваджувати і в Рівному, а цей проект допоможе продемонструвати його практичну користь для міста.

Також цим проектом передбачено ще додати одну зелену зону, що дозволить зменшити площу водонепроникної поверхні там, де без неї можна обійтися. Крім того, суцільні кущові насадження обмежують вихід пішохода на проїзну частину в небезпечному місці.

Тактильне ознакування для людей з порушенням зору, що буде відрізнятися від покриття тротуару і проїзної частини, допоможе їм більш безпечно пересуватися. Під час ремонту влаштоване попереджувальне мощення, але слід додати також напрямне.

Озеленення важлива частина комфортного міського простору. Дерева та кущі створюють тінь, очищають та зволожують повітря, здатні ефективно затримувати пил та знижувати шум від дороги. Якісне озеленення міста сприяє не лише фізичному, але й ментальному здоров’ю мешканців. Завдяки проекту цей міський простір перетвориться на більш привабливий, де люди захочуть гуляти та відпочити, а не як скоріше проїхати/пройти повз. Для комфорту пропонуємо встановити зручні лави, велопарковку та смітник. Люди матимуть можливість спокійно перепочити, випити кави чи щось перекусити в затінку. Нові можливості цього міського простору також сприятимуть розвитку бізнесу навколо.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

- рівняни та гості міста, які проживають, працюють поряд чи прямують від чи до залізничного вокзалу з центру або тут гуляють
- для маломобільних груп людей пішохідна зона та перехід стане більш зручним та безпечим

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Завдяки громадському бюджету буде створено якісний безпечний міський простір, зручний для людей, в центрі міста. Разом з тим буде вирішено конфліктну ситуацію з проїздом та паркуванням автомобілів в пішохідній зоні. В процесі реалізації проекту буде впроваджено кращі практики водовідведення, озеленення та доступності.

Співавтор проєкту

Мулявка Інна Олегівна, Власюк Вікторія Миколаївна, Корсюк Ольга Миколаївна

Фотографії

Експертна оцінка