Боротьба з омелою у парку ім. Т.Г. Шевченка та парку ПДМ Брав участь

Доданий
28.05.2020
Номер
44
Навколишнє середовище

Деревні насадження великою мірою впливають на формування культурного ландшафту сучасного міста, основною перешкодою для досягнення цієї мети є паразитичні хвороби. В міських насадженнях значно поширена омела біла - напівпаразит вищих рослин, який завдає значної шкоди деревним рослинам, призводячи до зниження їх естетичної, фітомеліоративної функції, спричиняє швидке старіння і відмирання особин.

Автор проєкту
Ірина
Ірина Гопанчук
Бюджет
249 999 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Соборна вулиця, Рівне

Опис

Опис проєкту

Основною метою проекту є усунення хвороби омели у зелених насаджень парку ім. Т.Г. Шевченка та парку ПДМ. 1594 дерев на території парку ім. Т.Г. Шевченка та парку ПДМ потребують негайних заходів по боротьби з омелою. Із заходів боротьби з омелою найбільш надійним в умовах міста залишається механічне видалення уражених омелою гілок . Для попередження подальшого поширення омели білої в паркових насадженнях потрібно провести санітарну рубку, тих екземплярів, які вступили в сенільну фазу розвитку. Водночас слід вибірково провести видалення дерев середньоуражених напівпаразитом. А насадження з поодиноким ураженнями варто піддавати вибірковому видаленню уражених гілок.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Мешканці Рівного та гості міста.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

Для міст дуже важлива якість рекреаційних зон, такі як парки, сквери. Основну роль для цього відіграють могутні дерева, віком понад 50 років. Вони важливі для покращення терморегуляції влітку. Реалізація проекту допоможе привести парк в належний санітарно-гігієнічний вигляд на десятиліття і дозволить на високому рівні проводити дозвілля, культурний і безпечний відпочинок жителів міста Рівне. Тому дуже важливо зберегти цілісність дерев для парків міста.

Співавтор проєкту

Гусарук Надія Іванівна

Фотографії

Експертна оцінка