Створення системи збору та компостування відходів деревини (гілля, листя, трави) в Рівному Реалізований

Доданий
29.05.2019
Номер
75
Навколишнє середовище

Проект покликаний запровадити в місті практику компостування відходів деревини: опалого листя, трави, гілля та інших органічних відходів. Таким чином з відходів деревини, які утворюються в Рівному, можна буде отримати корисне добриво для потреб міського озеленення. Наразі такі відходи використовують для обігріву приміщень КП, рештки вивозять на полігон, а також спалюють в приватному секторі.

Автор проєкту
Бюджет
860 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Рівне

Опис

Опис проекту

Основна мета проекту - запровадити в місті практику компостування відходів деревини (листя, трави, гілля та інших органічних відходів).

Основна проблема - відсутність дієвої системи збору та компостування відходів деревини. Як наслідок поширюється спалювання листя, гілля та інших відходів рослин в приватному секторі міста, що отруює життя рівнян, особливо, восени та навесні. Також на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків мешканці намагаються зменшити кількість листя з дерев, тому обрізають їх або зрізають взагалі.

Наразі відходи деревини, що збираються в місті комунальними підприємствами, використовують для обігріву приміщень цих підприємств, а рештки вивозять на полігон, де вони накопичуються разом з іншими відходами.

В розвинених містах, наприклад, в Німеччині та США, відходи деревини та харчування збирають окремо та переробляють на компост, який потім використовують у якості добрива для потреб міського озеленення. У Рівному лише невелика частка приватних домогосподарств компостує органічні відходи. Цей проект - це перший крок міста на шляху впровадження ефективної переробки відходів деревини.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Мешканці міста, які отримають можливість передати відходи деревини на переробку шляхом компостування.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

В місті буде створено можливість збору та компостування відходів деревини:
- КП, які займаються озелененням та вивезенням відходів, отримають необхідне обладнання для подрібнення відходів деревини та компостування;
- ОСББ будуть забезпечені можливістю подрібнити відходи деревини та 10 ОСББ на конкурсних засадах отримають компостери для встановлення на своїй території;
- рівняни з приватного сектору матимуть можливість передати відходи деревини відповідним КП для подальшого компостування.

Фотографії

Експертна оцінка

Фотографії реалізованого проєкту