Створення інсультного центру на базі Рівненської Центральної міської лікарні (КНП ЦМЛ РМР) Реалізований

Доданий
29.05.2019
Номер
55
Охорона здоров'я

Проект спрямований на створення інсультного центру на базі Рівненської Центральної міської лікарні – створення умов для лікування 100% пацієнтів з інсультом, мешканців Рівного, відповідно до сучасних міжнародних стандартів

Автор проєкту
Бюджет
1 000 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Миколи Карнаухова (Мірющенка), 25А, Рівне

Опис

Опис проекту

Метою проекту є створення умов для отримання сучасного лікування пацієнтів з інсультом, мешканців Рівного, на базі інсультного центру ЦМЛ. Згідно Європейської стратегії пацієнти з інсультом мають лікуватись в інсультних центрах з певним рівнем доступного обладнання і навченою мультидисциплінарною командою лікарів. Де-яке дороговартісне обладнання вже доступно в ЦМЛ, як от ангіограф, комп’ютерний томограф. А от завданнями цього проекту є :
1. Оснанащення Центру діагностичним обладнанням(пульсоксиметри, портативний 12 –канальний ЕКГ – апарат)
2. Оснащення приладами для спостереження і догляду за пацієнтами
(кардіомінітори, Інфузомати двухканальні, стаціонарний дефібрилятор, функціональні реанімаційні ліжка з електроприводом і ругулюванням по висоті, холтер, кисневий концентратор)
3. Проведення ремонту в палатах інтенсивної терапії
4. Проведення навчання мільтидисциплінарної команди лікарів, середнього і молодшого медичного персоналу. Відлагодження співпраці медиків Станції Швидкої допомоги і ЦМЛ.

Актуальність: Інсульт загрожує кожному.
За даними останніх досліджень, ймовірність, що він станеться протягом життя, виникає у кожного третього з нас. https://bit.ly/2VtaP3e.
У світі щохвилини інсульт стається у 32 людей, 11 людей помирає від інсульту. Зараз на нашій планеті живуть 80 мільйонів людей, які пережили інсульт, 50 мільйонів з яких мають стійкі неврологічні порушення, такі як слабкість руки чи ноги, розлади мови, зору чи рівноваги. https://goo.gl/WQQbe2.
Інсульт залишається однією з провідних причин смерті та функціональної неспроможності і в Європі. Експерти наголошують: якщо не відбуватиметься глобальних змін в профілактиці та лікуванні інсульту, його тягар не зменшиться. Проблему посилює також факт, що за прогнозами, кількість людей літнього віку до 2050 року збільшиться на 35%.
Згідно статистики в Україні 40% пацієнтів з інсультом помирають, ще 40% отримують інвалідність внаслідок перенесеного інсульту, що збільшує тягар фінансовий і соціальний на родину і державу. І лише 20% повертаються після інсульту до звичного життя.
Нещодавно було представлено план дій боротьби з інсультом у Європі на 2018–2030 роки. Це своєрідна базова "дорожня карта" з цілями та науково обґрунтованими настановами щодо профілактики та допомоги в разі інсульту. За лінком можна переглянути стратегію повністю українською мовою: https://bit.ly/2WFbQ4Y
Які цілі має бути досягнуто:
1. Зменшити на 10% абсолютне число інсультів.
2. Лікувати понад 90% всіх пацієнтів з інсультом в Європі в спеціалізованих інсультних центрах.
Лікування в таких центрах суттєво знижує ризик функціональної неспроможності незалежно від ступеня тяжкості інсульту і віку пацієнта. Разом з цим — необхідності довготривалого догляду в спеціальній установі та смерті внаслідок інсульту на 20%.
3. Розробити національні плани боротьби з інсультом, що охоплюють весь ланцюг надання допомоги — від первинної профілактики до життя після інсульту.
4. Повністю впровадити національні стратегії з мультисекторальних втручань в сфері охорони здоров'я. До них відносяться, до прикладу, заохочення до здорового способу життя чи вплив на соціально-економічні та освітні фактори, які підвищують ризик інсульту.
Важливо бути свідомим, що інсульту можна запобігти!
Водночас знати перші ознаки інсульту, за яких треба негайно викликати екстрену медичну допомогу. https://goo.gl/G1tWhx.

КОЖНУ ХВИЛИНУ ПОМИРАЄ 2 млн. НЕРВОВИХ КЛІТИН ПРИ ІНСУЛЬТІ! В перші 4,5 години є можливість відновити кровопостачання і зберегти мозок! Від того, як швидко та якісно буде надане лікування у перші години інсульту, залежить одужання і якість життя пацієнта.
Даний проект відповідає стратегії розвитку міста Рівне
2.1.3. Створення умов для здорового способу життя

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Для всіх мешканці міста Рівне, особливо людей похилого віку, людей з особливими фізичними потребами. Біля 1000 пацієнтів з діагнозом інсульт зможуть щороку лікуватись в умовах сучасного інсультного центру.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

Завдяки модернізації медичного обладнання КНП «ЦМЛ» РМР і створення «Інсультного центру» біля 1000 пацієнтів щороку будуть отримувати висококваліфіковане лікування і реабілітацію, що відповідає сучасним стандартам надання допомоги при інсульті а також Наказу МОЗ України № 602 від 3.08.2012 року про створення інсультних центрів в регіонах на базі багатопрофільних лікарень, а також новій стратегії лікування інсультів в Європі.
Фінансова сталість – робота обладнання буде забезпечена за рахунок коштів ЦМЛ в штатному режимі.
Інстуційна сталість – все закуплене обладнання буде взяте на баланс ЦМЛ і буде доступне цілодобово для всіх пацієнтів інсультного центру. Власником матеріальних продуктів залишиться Рівненська міська рада.
Інноваційність – такий інсультний центр стане першим в Західній Україні, де пацієнти зможуть отримати лікування згідно міжнародних стандартів.

Фотографії

Експертна оцінка