Центр соціально-психологічної реабілітації ветеранів війни. Відхилений

Доданий
30.05.2018
Номер
91
Соціальний захист

Облаштувати приміщення для проведення соціально-психологічної реабілітації ветеранів війни та членів їх сімей, що дозволить надавати для них ефективну психологічну допомогу та подолати посттравматичний синдром.

Автор проєкту
Віта
Віта Шинкаренко
Бюджет
1 500 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Гур'єва, 2, Рівне

Опис

Опис проекту

Метою проекту є: Облаштувати приміщення для проведення психологічної реабілітації ветеранів війни та членів їх сімей, що дозволить надавати для них ефективну психологічну допомогу та подолати посттравматичний синдром.

Проблема, на вирішення якої спрямований проект:
За інформацією різних джерел, на сьогодні в збройному конфлікті на Сході України беруть участь близько 50 тис. українських солдатів, причому за останній час значно побільшало тих, хто повертається додому інвалідами не тільки у фізичному, а й у психологічному плані. Психологи зазначають, що реабілітація має важливе значення не тільки для самих вояків, а й для всього суспільства. Експерти акцентують увагу на психологічній адаптації, якої потребують майже всі учасники АТО й переселенці із зони військового конфлікту. Медики вважають, що у випадку недостатнього лікування з часом поствоєнні симптоми не просто повертаються, а й посилюються. Солдатів, які пережили страхіття війни, часто мучать безсоння, відсутність емоцій, дратівливість. Часто, це призводить до алкоголізму, проблем у сім’ях – геть до розлучення. Для того щоб люди могли нормально адаптуватися до мирного життя, вони повинні пройти лікування. Психологи зауважують, що учасники тих страшних подій важко йдуть на контакт, адже думають, що час усе вилікує і зазвичай тримають усе в собі. Війна, за словами медиків, підриває психологічне здоров’я і потреба в лікуванні з кожним днем зростає.
В Рівному та області проживає більше 5 тисяч ветеранів війни і членів їхніх сімей. Якщо питання фізичної реабілітації ще вирішуються за допомогою зокрема госпіталя у Клевані, то соціально-психологічною реабілітацією майже ніхто не займається. А часто, вона є не менш важливою, ніж фізична. Більше того, у нас відсутнє приміщення, де можна проводити курси такої реабілітації. Центр соціально-психологічної реабілітації ветеранів передбачатиме гарячу лінію психологічної підтримки, проведення семінарів для ветеранів та членів їхніх сімей, курси групової терапії, арт-терапії, кімнати для психологічних розвантажень, спеціалізовані кабінети для роботи кризових психологів. Крім того, це буде місце, де ветерани війни завжди зможуть отримати розуміння і підтримку від таких же ветеранів, які змогли подолати посттравматичний синдром.
Створення такого центру дозволить повернути до активного суспільного життя ветеранів війни, знайти порозуміння у сім’ях і зменшити соціальну напругу, викликану психологічними проблемами. А у подальшому – навіть стати базою для розвитку підприємництва ветеранів війни.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Прямими бенефеціарами проекту є ветерани війни на сході України та члени їхніх сімей, що проживають в Рівному та Рівненській області а також ті, які проходять лікування і реабілітацію у Рівненському військовому госпіталі і Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

1. Буде облаштовано приміщення центру соціально-психологічної реабілітації ветеранів війни. В ньому буде передбачено кімнати: кабінет психолога, зал для тренінгів і групових занять (терапії), адміністративний кабінет, тренажерний зал, хостел, санітарний куточок, кухня, господарські приміщення.
2. На базі центру будуть проводитися курси індивідуальної психологічної реабілітації, курси групової терапії, курси арт-терапії, тренінги для підготовки тренерів з психологічної реабілітації за принципом «рівний рівному» для ветеранів війни та членів їхніх сімей.
3. Завдяки облаштованому на базі центру хостелу, послугами реабілітації зможуть користуватися і ветерани з території Рівненської області.
4. Тренажерний зал також працюватиме на безкоштовній основі для ветеранів війни, завдяки залу ветерани зможуть залучатися до здорового способу життя. При цьому фізичні навантаження розглядаються як засіб скидання агресії.
5. Очікується, що протягом року послугами центру скористається не менше 2 тисяч ветеранів війни та членів їх сімей.