Перетворення бібліотеки №2 (мікрорайон Басів Кут) в сучасний освітньо-культурний простір. Брав участь

Доданий
29.05.2018
Номер
81
Культура

Бібліотека надає безкоштовний доступ до книг і сприяє просвіті. Це єдина бібліотека мікрорайону. Вона розташована в окремо розташованому 2-х поверховому приміщенні, яке збудоване в 1937 р., а 2017 р. було реконструйоване завдяки Громадському бюджету.
Постійно обслуговується 1500 дорослих читачів та 600 дітей.

Автор проєкту
Василь
Василь Бляшин
Бюджет
242 200 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вулиця Залізнична, 6, Рівне

Опис

Опис проекту

Мета проекту – забезпечення умов для перетворення єдиної в цьому мікрорайоні міста безкоштовної та доступної для всіх публічної бібліотеки в сучасну URBAN /УРБАН/ бібліотеку - центр культури і просвіти та створення навколо бібліотеки особливого інтелектуального середовища.

проблема, на вирішення якої він спрямований;
Проект спрямований на вирішення таких існуючих проблем:
- Такий, що не відповідає сучасним потребам, комплекс
бібліотечно-інформаційних послуг в бібліотеці, який склався через брак відповідних технічних засобів та доступу до мережі інтернет і застарілість обладнання і матеріальної бази;
- Відсутність в цій частині міста сучасного, креативного бібліотечного простору для проведення відкритих зустрічей, воркшопів, презентацій та дискусій з використанням існуючого обладнання;
- Відсутність доступу до інформаційних ресурсів України та світу в бібліотеці;
- Несприятливі умови для читачів, в тому числі дітей;
- Відсутність відкритого та публічного доступу до мережі Інтернет в цій частині міста;

запропоновані рішення:
Облаштування сучасного інформаційно-освітнього простору в приміщенні бібліотеки з публічним доступом до мережі інтернет та зручними і ергономічними меблями та мультимедійним обладнанням.

пояснення щодо того, чому саме це завдання повинно бути реалізоване і яким чином його реалізація вплине на подальше життя мешканців.
Бібліотека в ХХІ ст. не лише місце зберігання книг.
Попередні проекти ГБ були спрямовані на фізичну реконструкцію приміщень та площ і створили базові передумови для перетворення бібліотеки на першу в місті URBAN-БІБЛІОТЕКУ і трансформації її із звичного книгосховища у новітню інформаційну установу та забезпечення вільного, безперешкодного (в тому числі і для маломобільних груп населення) безоплатного доступу до інформації, знань та культурного надбання всіх жителів мікрорайону, в тому числі найбідніших, запобіганню інформаційній нерівності та соціальному виключенню.
Розташування поруч в мікрорайоні школи і церков, зручне транспортне розташування дозволить реалізувати задумані цілі.

Проект відповідає стратегічним цілям міста щодо забезпечення сталого розвитку, доступу до інформації, підвищенню рівня знань суспільства та його консолідації, розвитку інтересу до читання та громадської активності.

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Результатами проекту зможуть скористатися понад 2100 існуючих читачів бібліотеки, а також всі мешканці мікрорайону Басів Кут та Дворець, а також жителі всього міста, так як бібліотека стане місцем де можна отримати знання та інформацію в комфортних умовах і долучитися до світових інформаційних ресурсів.
Реалізація проекту дозволить повноцінно стати бібліотеці центром громадського та культурного життя двох мікрорайонів міста.
Особливо важливим є реалізація цього проекту для найбільш соціально незахищених громадян і забезпечення і для них вільних та рівних умов доступу до інформації та знань, в тому числі з використанням мережі Інтернет.
Цільовою аудиторією проекту є малозабезпечені особи, люди з обмеженими фізичними можливостями, люди старшого віку, одинокі, молодь та діти, воїнів АТО, для яких першочергово необхідно створювати належні умови інформаційно-освітнього забезпечення, проведення дозвілля та просвіти.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

В результаті реалізації проекту буде забезпечено:
- Забезпечено умови для подальшого розвитку бібліотеки відповідно до сучасних вимог до бібліотек (концепція URBAN-БІБЛІОТЕКИ) та їх ролі в суспільстві.
- Розширено перелік бібліотечно-інформаційних послуг в бібліотеці, в тому числі і перетворення в медіатеку з доступом до світових бібліотечних та навчальних ресурсів;
- Умови для відкриття в цьому районі міста безоплатних курсів комп’ютерної грамотності для пенсіонерів та людей старшого віку;
- Наявність в цій частині міста сучасного, креативного бібліотечного простору з можливістю проведення відкритих зустрічей, воркшопів, презентацій та дискусій з використанням новітнього технічного та мультимедійного обладнання;

Фотографії