Встановлення міні-скульптур туристичних об’єктів Рівного з використанням шрифту Брайля Брав участь

Доданий
29.05.2018
Номер
65
Культура

Проект передбачає створення та встановлення у м.Рівне міні-скульптур основних туристичних об’єктів міста з використанням шрифту Брайля та з нанесенням QR коду, який дає доступ до відеопису скульптури з тифлокоментарем та сурдодублюванням. Крім того, планується виготовлення 3-D макетів трьох туристичних об’єктів з широкими можливостями експонування.

Автор проєкту
Бюджет
1 449 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Рівне

Опис

Опис проекту

Основна мета проекту: актуалізація історико-культурної спадщини міста, збагачення туристичної інфраструктури Рівного та розширення спектру туристичних пропозицій для різних категорій населення, доступність для сприйняття об’єктів людьми з інвалідністю.

Проблема, на вирішення якої він спрямований: Проект спрямований на вирішення проблеми ефективного позиціонування історико-культурної спадщини міста, зокрема з урахуванням потреб людей з інвалідністю.

Запропоновані рішення:
1) Підвищення рівня естетичної привабливості основних туристичних об’єктів міста для жителів та гостей, зокрема дітей, підлітків та молоді.

Інфраструктура міста буде доповнена шістьма міні-копіями туристичних об’єктів.
Вони розташовуватимуться біля оригінальних споруд та будуть доступні для всіх бажаючих. Новостворені елементи будуть також популярними фотозонами.
Крім того, планується створення 3-D макетів мобільних для перевезення.

2) Забезпечення доступності та сприйняття туристичних об’єктів особами з інвалідністю.
Усі новостворені елементи будуть виготовлені з використанням шрифту Брайля, нанесенням QR коду, який надаватиме доступ до відеоопису скульптури з тифлокоментарем та сурдодублюванням.

Заходи проекту:
1. Розроблення та розміщення у місцях масового перебування туристів тактильних карт-схем міста з використанням шрифту Брайля із застосуванням універсального дизайну (6 шт),
Обʼєкти, міні-скульптури яких будуть виготовлені:
1. Обласний краєзнавчий музей.
2. Зал камерної та органної музики.
3. Свято-Воскресенський собор.
4. Свято-Успенська церква.
5. Обласний академічний музично-драматичний театр.
6. Памʼятник М.Несвицькій.
Кожна міні-скульптура розташовуватиметься біля обʼєкту-оригіналу.
Розміри: висота підставки – 1 м, скульптури – 50-70 см.
Матеріал – бронза.
2. Виготовлення 3-D макетів з широкими можливостями експонування.
Будуть виготовлені 3-D макети таких обʼєктів (3 шт.):
- Палац Любомирських;
- Дубенський замок;
- Острозький замок.
Основна локація макетів: Рівненський обласний краєзнавчий музей.
Крім того, вони мають бути зручні для перевезення та експонування на території інших локацій.
Розміри 3-D макетів: висота підставки – 1 м, скульптури – до 50 см.
Матеріал – пластик.

Пояснення щодо того, чому саме це завдання повинно бути реалізоване і яким чином його реалізація вплине на подальше життя мешканців: Рівне – одне з міст з багатою історико-культурною спадщиною, елементи якої в більшості не збереглися зовсім або не мають туристично-привабливого вигляду. Існуюча інфраструктура міста має низькі шанси зацікавити місцевих жителів, а тим паче приїжджих туристів. Крім того, вона є малоефективною для сприйняття дітьми та підлітками, виховання яких є першочерговим суспільним завданням. Створення та встановлення міні-скульптур та 3-D макетів дозволить осучаснити простір міста, реанімувати інтерес жителів до давно знайомих об’єктів, підвищити їх привабливість для дітей, підлітків та молоді, забезпечити доступність та їх сприйняття людьми з інвалідністю. Це матиме значний позитивний культурний, суспільний, соціальний та економічний ефект.

Співавтор проекту - Поліщук Петро Степанович
Співавтор проекту - Войтович Тетяна Федорівна

Обгрунтування бенефіціарів проекту

Основні бенефеціари проекту – жителі та гості міста м.Рівне, в першу чергу найактивніші категорії населення - діти, підлітки, молодь міста, а також люди з інвалідністю.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проекту

Реалізація проекту дозволить:
1) ефективно використати наявний історико-культурний та туристичний потенціал міста з виховною, соціальною та економічною метою;
2) зробити доступними туристичні об’єкти та покращити сприйняття туристичної інформації людьми з інвалідністю., дітьми, підлітками, молоддю, які краще реагують на сенсорні відчуття та інтерактивний вплив (тактильна складова, можливість ретельно роздивитися деталі споруд зблизька, порівняти тощо);
3) збагатити туристичну інфраструктуру міста новими об’єктами огляду довготривалого користування, розширити набір туристичних послуг для різних категорій населення;
4) стимулювати інтерес до інноваційних тенденцій та появу нових інтерактивних та багатофункціональних проектів такого напрямку.

Фотографії