• Подання
    Подання
  • Розгляд і доопрацювання
    Розгляд і доопрацювання
  • Голосування
    Голосування
  • Оголошення переможців
    Оголошення переможців
  • До закінчення залишилось
    Планування і реалiзацiя
    Планування і реалiзацiя

Організація громадського майданчика для компостування органічних решток у дворі будинків На реалізації

Доданий
31.10.2021
Номер
30
Природоорієнтовані рішення

Проєктом пропонується облаштування громадського майданчика для компостування рослинних відходів у дворі багатоквартирних будинків. Це допоможе вирішити проблему із рослинними рештками та опалим листям на прибудинковій території, а також у мешканців будинків буде можливість цивілізованої утилізації харчових відходів з кухні. Завдяки майданчику для компостування буде виготовлятися корисне добриво.

Автор проєкту
Бюджет
68 500 грн
Розрахунок бюджету
Район
Рівне
Адреса
вул. Академіка Грушевського, 40, Рівне

Опис

Опис проєкту

Компостери - конструкції призначені для накопичення та переробки харчових і садових відходів у органічне добриво. У багатоквартирних будинках проживає багато мешканців, які бажають допомогти довкіллю та сортувати відходи. Але пошук місця, де можна подіти органіку, кому її передати для компостування чи де її закопати, може стати суттєвим бар'єром для багатьох свідомих громадян. Найзручніше це компостувати одразу на місці, де утворюються органічні відходи, якщо є відповідна територія. Саме у дворі будинків 38-40 на вул. Академіка Грушевського можна передбачити такий загорожений майданчик для громадського компостування.
Завдяки майданчику для компостування буде виготовлятися цінне добриво для озеленення двору та спільними зусиллями сусідської спільноти зменшимо негативний вплив на довкілля від викидання несортованих відходів. Також цей проєкт буде прикладом для інших ОСББ міста.

Довідково за матеріалами ГО “Плато” (https://plato.lviv.ua/wp-content/uploads/2021/08/zeleni_idei.pdf?fbclid=IwAR2KePGC_hVR6RJ3Y_TalAnViS0HiUozwRP-ps7xLWI7vf8iJyPXQ1QoFSg):
Третина всієї їжі, вирощеної у світі, іде на смітник. Це близько 1,3 мільярда тонн харчових продуктів щороку. Коли органічні відходи потрапляють на сміттєзвалище, вони гниють і виділяють метан – парниковий газ, що пришвидшує глобальне потепління та спричиняє пожежі на звалищах. Щоб зменшити вплив на довкілля, органіку варто компостувати. Компостування можливе в умовах приватного чи багатоквартирного будинку, вулиці та навіть квартири. В залежності від обставин, обсягів “сировини” та фізичних умов обирається відповідний компостер. Він може бути дерев’яним, пластиковим, зробленим з сітки чи навіть сплетеним з гілля.
Більшість громадських компостерів виготовляють із використаних піддонів або решток пиломатеріалів, даючи нове життя вживаним матеріалам.
Важливим при встановленні компостера є вибір місця.Найкраще його розмістити на зораному ґрунті, щоб рідина всотувалася в землю. З тієї ж причини важливо поставити компостер на рівну поверхню – щоб не було жодних щілин між компостером та поверхнею землі і рідина з компосту не витікала за його межі. Так можна уникнути неприємного запаху. А для попередження проблем з гризунами та безпритульними тваринами рекомендується убезпечити контейнер зсередини дрібною сіткою.
Дно компостера найкраще вистелити шаром садових відходів (орієнтовно 20-30 см). Далі рекомендовано дотримуватися пропорції 1:3 - на одну частину садових відходів має йти до трьох частин відходів з кухні. Зазвичай, в громадському компостері (або у власному компостері біля приватного будинку) кожен присипає за собою органічні відходи листям, але якщо є така можливість, то краще, щоб доглядом за компостером займалась одна людина. Швидкість процесу компостування залежить від правильної пропорції та розміру органічних решток. Дотримуючись порад від експертів вже за певний час результатом спільної праці стане цінне добриво - компост. Пришвидшити цей процес можна за допомогою хробаків. Також варто подбати про те, щоб туди не потрапляли зайві рідини, кістки від м’яса та риби, фекалії домашніх тварин, жири та олії. Компостер сприяє переробці органічних відходів, а отже робить використання ресурсів більш раціональним. Готове добриво можна використовувати для підживлення раніше чи щойно висаджених зелених насаджень: дерев, кущів, клумб, вирощування овочів та фруктів.
У Львові культура компостування шириться вже давно: у 2017 року громадська спілка “Пермакультура в Україні” встановила громадський компостер у Парку Культури, тривалий час серед ОСББ популяризує практики компостування громадська організація Zero Waste Lviv, а серед освітян - львівська міська громадська організація “Екотерра”. У 2020 році у місті запрацювала перша в Україні муніципальна станція компостування органічних відходів, відходи на яку надходять як від мешканців, так і від закладів та комунальних підприємств. Однак варто пам’ятати, що компостуючи на місці, де є відповідна придатна для цього сировина, можна значно знизити її вуглецевий слід та заощадити ресурси за рахунок відмови від логістичних витрат.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

- мешканці багатоквартирних будинків 38-40 на вулиці Академіка Грушевського, які живуть поряд з пропонованою для облаштування громадського компостера ділянкою;
- інші ОСББ, які можуть переймати практичний досвід;
- міська влада може використати досвід дворового компостування для прийняття якісних рішень щодо розробки і впровадження сміттєвої реформи

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

У результаті успішної реалізації цього проекту буде:
- облаштовано громадський майданчик для компостування органічних відходів;
- ОСББ будинків 38 та 40 вирішать проблему передачі опалого листя та інших рослинних решток;
- на прибудинковій території буде покращено озеленення завдяки власному компосту;
- бажаючі сортувати відходи отримають зручний майданчик поряд з будинком для переробки органічних відходів з кухні на цінний компост;
корисний практичний досвід для інших;
- зменшення негативного впливу на довкілля від накопичення несортованих відходів на полігоні.

Співавтор проєкту

Ольга Василець

Фотографії

Експертна оцінка