• Подання
    Подання
  • Розгляд і доопрацювання
    Розгляд і доопрацювання
  • Голосування
    Голосування
  • Оголошення переможців
    Оголошення переможців
  • До закінчення залишилось
    Планування і реалiзацiя
    Планування і реалiзацiя

Будівництво алеї в парку на Грабнику Брав участь

Доданий
31.10.2021
Номер
17
Природоорієнтовані рішення

Завдяки громадському бюджету розпочато процес відновлення парку на Грабнику, до якого долучилась активна громада міста та влада. Парк став більш безпечним, зручним та доступним завдяки реалізації громадських проєктів, що було першочерговою умовою для розвитку цієї зеленої зони. Умежах цього проєкту пропонуємо продовжити реконструкцію та відновити центральну алею,що йде від Палацу дітей та молоді.

Автор проєкту
Бюджет
1 000 000 грн
Розрахунок бюджету
Район
Рівне
Адреса
вул. Князя Володимира, 10, Рівне

Опис

Опис проєкту

Парк на Грабнику – це зелена зона мікрорайону в центрі міста зі столітньою історією загальною площею 2,8 га. Восени 2016 року рівняни підтримали два проєкти громадського бюджету з відновлення цього парку. Ними був запланований благоустрій зеленої зони та облаштування майданчиків для спорту та відпочинку. Більше 1000 рівнян тоді віддали за ці проєкти свої голоси, і проєкти перемогли.

У 2017 році активісти провели цілий перелік заходів, щоб привернути увагу рівнян до проблем парку та випрацювати загальну концепцію, яким має стати відновлений парк. Матеріали концепції парку можна побачити за посиланням: http://bit.ly/2NtlQfJ.

У 2019 році громадські проєкти почали втілювати. Головний принцип реконструкції території, який було закладено в процесі реалізації цих всіх трьох проєктів, - це створення передусім безпечного і зручного середовища. Було демонтовано аварійні підпірні стіни, побудовано пандуси для забезпечення безбар’єрного доступу, реконструйовано сходи і замощено доріжки, влаштовано водовідведення та освітлення, встановлено сучасні майданчики для спорту та гри. На втілення цього пішло близько 2 мільйонів гривень з громадського бюджету, завдяки цим коштам парк отримав нове життя та хороший початок перспективного розвитку.

Метою цьогорічного проєкту є відновлення центральної алеї, що йде від ПДМ в напрямку вежі.

Ця алея в перспективі стане гарним простором для відпочинку, а також виконуватиме важливу функцію стійкої дренажної системи, що дозволить накопичувати та інфільтрувати дощову воду, яка зараз збирається далі навколо сцени. Наявні бетонні конструкції буде ефективно використано, що дозволить зекономити кошти на їх демонтаж, а також допоможе вирішити проблему акумулювання зливової води. Це буде прикладом впровадження концепції “місто-губка”, що наразі активно втілюють в європейських містах задля їхньої адаптації до зміни клімату. Крім того, тут будуть висаджені рослини, які додаватимуть оновленому простору привабливості. А облаштована сітка стане цікавим елементом для гри дітей та новим об'єктом, який привертатиме увагу відвідувачів парку.
Також в рамках проєкту пропонуємо відремонтувати та озеленити сходи, якими часто користуються відвідувачі Палацу дітей та молоді, та додати поручні для зручності пересування. Вздовж оновленої алеї пропонуємо встановити зручні лави та смітники.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Відновлений парк на Грабнику стає цікавим місцем для відпочинку усіх рівнян. Особливо важливим його розвиток є для мешканців мікрорайону та відвідувачів навчальних закладів, що знаходяться біля парку.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

У результаті успішної реалізації цього проєкту та подальших заходів, що передбачені концепцією розвитку парку, уже за декілька років буде повністю відновлено рекреаційний потенціал цієї зеленої зони. Цей проєкт є логічним продовженням розпочатого процесу відновлення парку. Таким чином, у результаті цього проєкту:
- рівняни отримають гарний простір для відпочинку на алеї з покращеною доступністю;
- буде виконано роботи з водовідведення та облаштовано стійку дренажну систему.

Співавтор проєкту

-

Фотографії

Експертна оцінка