• Подання
    Подання
  • Розгляд і доопрацювання
    Розгляд і доопрацювання
  • До закінчення залишилось
    Голосування
    Голосування
  • Оголошення переможців
    Оголошення переможців
  • Планування і реалiзацiя
    Планування і реалiзацiя

Будівництво алеї в парку на Грабнику На голосуванні

Доданий
29.05.2020
Номер
89
Навколишнє середовище

У рамках проекту пропонуємо продовжити реконструкцію парку на Грабнику та відновити і влаштувати освітлення центральної алеї, що йде від Палацу дітей та молоді в напрямку вежі. Ця алея в перспективі буде гарним простором для відпочинку, а також виконуватиме важливу функцію стійкої дренажної системи, що дозволить накопичувати та інфільтрувати дощову воду, яка зараз збирається далі навколо сцени.

Автор проекту
Бюджет
1 000 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Князя Володимира, 10, Рівне

Опис

Опис проєкту

Парк на Грабнику біля Рівненського палацу дітей та молоді (ПДМ) – це зелена зона мікрорайону в центрі міста зі столітньою історією загальною площею 2,8га. Восени 2016 року рівняни підтримали два проекти громадського бюджету з відновлення цього парку. В них був запланований благоустрій зеленої зони та облаштування майданчиків для спорту та відпочинку. Більше 1000 рівнян тоді віддали за ці проекти свої голоси і проекти перемогли.

В 2017 році активісти провели цілий перелік заходів, щоб привернути увагу рівнян до проблем парку та випрацювати загальну концепцію, яким має стати відновлений парк. Матеріали випрацюваної концепції парку можна побачити за посиланням: http://bit.ly/2NtlQfJ

У 2019 році громадські проекти почали втілювати. Головний принцип реконструкції території, який було закладено в процесі реалізації цих всіх трьох проектів, - це створення в першу чергу безпечного і зручного середовища. Було демонтовано аварійні підпірні стіни, побудовано пандуси для забезпечення безбар’єрного доступу, реконструйовано сходи і замощено доріжки, влаштовано водовідведення та освітлення, встановлено сучасні майданчики для спорту та гри. На втілення цього пішло близько 2 мільйонів гривень з громадського бюджету, завдяки цим коштам парк отримав нове життя та хороший початок перспективного розвитку.

Метою цього проекту є відновлення та освітлення центральної алеї, що йде від ПДМ в напрямку вежі.

Ця алея в перспективі стане гарним простором для відпочинку, а також виконуватиме важливу функцію стійкої дренажної системи, що дозволить накопичувати та інфільтрувати дощову воду, яка зараз збирається далі навколо сцени. Наявні бетонні конструкції буде ефективно використано, що дозволить зекономити кошти на їх демонтаж, а також допоможе вирішити проблему акумулювання зливової води. Це буде прикладом впровадження концепції “місто-губка”, що наразі активно втілюють в європейських містах задля їх адаптації до змін клімату. Крім того, тут будуть висаджені рослини, які додаватимуть оновленому простору привабливості. А облаштована сітка стане цікавим елементом для гри дітей та новим об'єктом, який привертатиме увагу відвідувачів парку.

Також планується освітлення алеї і створення більш безпечних умов для користувачів цієї частини парку та поступового облаштування в напрямку до видовищної зони, яка на даному етапі перебуває в найбільш занедбаному стані. Крім того, в рамках проекту пропонуємо відремонтувати та озеленити сходи, якими часто користуються відвідувачі Палацу дітей та молоді, та додати поручні для зручності пересування. Вздовж оновленої алеї пропонуємо встановити зручні лави та смітники.

Обґрунтування бенефіціарів проєкту

Відновлений парк на Грабнику стає цікавим місцем для відпочинку усіх рівнян. Особливо важливим його розвиток є для мешканців мікрорайону та відвідувачів навчальних закладів, що знаходяться біля парку.

Інформація щодо очікуваних результатів у реалізації проєкту

У результаті успішної реалізації цього проекту та подальших заходів, що передбачені концепцією розвитку парку, уже за декілька років буде повністю відновлено рекреаційний потенціал цієї зеленої зони. Цей проект є логічним продовженням розпочатого процесу відновлення парку. Таким чином, у результаті цього проекту:
- рівняни отримають гарний та безпечний простір для відпочинку на алеї з покращеною доступністю;
- буде виконано роботи з водовідведення та облаштовано стійку дренажну систему.

Співавтор проєкту

Кантарія Зураб Леванович

Фотографії

Експертна оцінка